Ξανθελάσματα των βλεφάρων. Αισθητικό πρόβλημα ή προειδοποίηση για καρδιακή νόσο;

Ξανθελάσματα των βλεφάρων. Αισθητικό πρόβλημα ή προειδοποίηση για καρδιακή νόσο;

Ξανθελάσματα των βλεφάρων. Αισθητικό πρόβλημα ή προειδοποίηση για καρδιακή νόσο;

Τα ξανθελάσματα είναι κάποιες κίτρινες εναποθέσεις χοληστερόλης στο δέρμα των άνω και κάτω βλεφάρων που συχνά αναγνωρίζονται ως μία καθαρά αισθητική εκδήλωση.

Σύμφωνα όμως με ερευνητές που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στη συνάντηση της American Heart Association τον Νοέμβριο, οι αλλοιώσεις αυτές που εμφανίζονται στο δέρμα των βλεφάρων μπορούν τώρα να θεωρηθούν ως προειδοποίηση για καρδιακές παθήσεις.
Σε μια 33ετή προοπτική μελέτη, οι ερευνητές από την Δανία διαπίστωσαν ότι η ύπαρξη ξανθελασμάτων αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ασθενών κατά 51%, τον κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας κατά 40%, και τον κίνδυνο θανάτου κατά 17%, σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν έχουν ξανθελάσματα.

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές ανέλυσαν ιατρικά αρχεία 12.939 ενηλίκων με ξανθελάσματα, από το γενικό πληθυσμό της Δανίας. Από αυτούς τους ασθενείς, 1.903 υπέστησαν καρδιακή προσβολή, 3.761 απέκτησαν ισχαιμική καρδιακή νόσο και 8.663 πέθαναν.

Ποιες είναι οι συνέπειες αυτής της μελέτης για την κλινική πρακτική;


Εκτός από την αφαίρεση των ξανθελασμάτων για αισθητικούς λόγους, η οποία γίνεται εύκολα με laser, συσκευές αναίμακτης αφαίρεσης (plasma) ή μικροχειρουργείο (το οποίο παρεπιπτόντως προσφέρει καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα), ο ασθενής θα πρέπει να παραπέμπεται για αιματολογικό έλεγχο λιπιδικών ανωμαλιών (υπερλιπιδαιμία, υπερχοληστεριναιμία). Η αλήθεια είναι ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για τα ξανθελάσματα είναι η οικογενής υπερλιπιδαιμία, ενώ από την εμπειρία μου, πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους ήδη αντιμετωπίζουν υπερλιπιδαιμία ή / και καρδιακή νόσο και για το λόγο αυτό συζητάμε τις επιπτώσεις της υψηλής χοληστερόλης στον ορό με όλους τους ασθενείς μας.
Με τα καινούργια δεδομένα, τώρα είναι δική μας ιατρική ευθύνη να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα και να παραπέμψουμε αυτούς τους ασθενείς σε έναν καρδιολόγο για τον προσδιορισμό του κινδύνου καρδιακής νόσου. Η συνειδητοποίηση της σχέσης μεταξύ των βλαβών του βλεφάρου και των καρδιακών παθήσεων είναι καθοριστικής σημασίας.

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *