Απόφραξη ρινοδακρυϊκού συστήματος

Απόφραξη ρινοδακρυϊκού συστήματος

Tι ορίζεται ως απόφραξη ρινοδακρυϊκού συστήματος; 

Η απόφραξη του ρινοδακρυϊκού συστήματος χαρακτηρίζεται από την απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου. Ενδέχεται να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, όμως συνήθως εμφανίζεται στα βρέφη τον πρώτο μήνα της ζωής τους (συγγενής απόφραξη του ρινοδακρυϊκού συστήματος). Πάνω από το 5% των βρεφών εμφανίζουν συμπτώματα απόφραξης στο ένα ή και στα δύο μάτια, όμως στην πλειονότητα των βρεφών υποχωρεί από μόνη της.  

 

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισής της; 

Τα αίτια εμφάνισης της απόφραξης ρινοδακρυϊκού συστήματος είναι πολλά. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι συγγενής και οφείλεται στην ύπαρξη μιας εμμένουσας μεμβράνης στη βαλβίδα του Hanser.  

Εάν η απόφραξη δεν είναι συγγενής, τα αίτια πρόκλησής της ενδέχεται να είναι τα κάτωθι:  

  • Στένωση δακρυικών σημείων 
  • Τραυματισμός των ματιών ή της μύτης 
  • Εκφυλιστική στένωση του ρινοδακρυϊκού πόρου εξαιτίας κάποιας λοίμωξης  
  • Δακρυόλιθοι  
  • Φλεγμονώδεις νόσοι (π.χ. κοκκιωμάτωση Wegener) 
  • Ύπαρξη νεοπλασμάτων (σπάνια) 

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες εμφάνισης της απόφραξης του ρινοδακρυϊκού συστήματος; 

Μερικοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί ότι αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης απόφραξης του ρινοδακρυϊκού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, οι παράγοντες αυτοί είναι οι παρακάτω:  

  • Χρόνια φλεγμονή των ματιών  
  • Κατάχρηση κολλυρίων με συντηρητικά 
  • Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στα μάτια ή στα ιγμόρεια 
  • Προηγούμενη θεραπεία για την αντιμετώπιση κακοήθειας (ακτινοθεραπεία/χημειοθεραπεία) 

 

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η απόφραξη ρινοδακρυϊκού συστήματος; 

H απόφραξη του ρινοδακρυϊκού συστήματος εμφανίζεται με την παρακάτω συμπτωματολογία: 

  • Επιφορά (δακρύρροια)  
  • Υπερχείλιση δακρύων  
  • Συχνές μολύνσεις ματιών (επιπεφυκίτιδα) 
  • Έντονες πυώδεις εκκρίσεις 
  • Κόκκινα βλέφαρα  
  • Οίδημα βλεφάρων 
  • Θολή όραση  

Σε σοβαρές περιπτώσεις λόγω της στασιμότητας των δακρύων εκδηλώνεται μόλυνση του δακρυϊκού ασκού (δακρυοκυστίτιδα). Η δακρυοκυστίτιδα είναι μια επώδυνη κατάσταση, η οποία αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών.  

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλει από ασθενή σε ασθενή. Επίσης, κάποιες συνθήκες όπως οι ασθένειες του αναπνευστικού ή η έκθεση σε συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες (π.χ. άνεμος, κρύο) επιδεινώνουν τα συμπτώματα.  

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση; 

Ένας έμπειρος Οφθαλμίατρος μπορεί να διαγνώσει με ευκολία την απόφραξη του ρινοδακρυϊκού συστήματος. Η διάγνωση πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψιν τα συμπτώματα και την εικόνα του οφθαλμού κατά την κλινική εξέταση του ασθενούς, ενώ μπορεί να απαιτηθεί και η διενέργεια ειδικού τεστ ελέγχου της βατότητας του αποχετευτικού συστήματος των δακρύων..  

 

Με ποιον τρόπο αντιμετωπίζεται η απόφραξη ρινοδακρυϊκού συστήματος; 

Εάν η απόφραξη του ρινοδακρυϊκού συστήματος είναι συγγενής, πολλές φορές δεν χρήζει θεραπείας. Στο 90% των περιπτώσεων των βρεφών η απόφραξη υποχωρεί μόνη της κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου ζωής του βρέφους.  

Στην περίπτωση των βρεφών το μασάζ του ρινοδακρυϊκού πόρου βοηθάει αρκετά στην απόφραξή του και μάλιστα αποτελεί το βασικό μέτρο αντιμετώπισης. Εάν μετά τον πρώτο χρόνο δεν επιτευχθεί απόφραξη, τότε πραγματοποιείται χειρουργική διάνοιξη (καθετηριασμός) του πόρου.  

Από την άλλη, στην περίπτωση των ενήλικων ασθενών για την απόφραξη του πόρου εφαρμόζονται συντηρητικά μέτρα που περιλαμβάνουν τοπικές οφθαλμικές σταγόνες και αντιβιοτικά κολλύρια. 

Εάν η στένωση του ρινοδακρυϊκού πόρου είναι μερική, τότε η θεραπεία που εφαρμόζεται περιλαμβάνει την τοποθέτηση προσωρινών stents μέσω της ρινικής οδού. Σε αντίθετη περίπτωση όπου ο ρινοδακρυϊκός πόρος είναι πλήρως φραγμένος, τότε η χειρουργική επέμβαση ( ασκορινοστομία ) είναι απαραίτητη.  

Η επέμβαση της ασκορινοστομίας βοηθά στην αντιμετώπιση οποιαδήποτε στένωσης ή απόφραξης του ρινοδακρυϊκού πόρου. Μέσω της επέμβασης πραγματοποιείται μια νέα οδός (by-pass) μεταξύ του οφθαλμού και της μύτης, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η παροχέτευση των δακρύων. 

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα δακρύρροιας από απόφραξη της αποχέτευσης των δακρύων, πρέπει να επισκεφθείτε έναν Χειρουργό – Οφθαλμίατρο. Ο έμπειρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας Κωνσταντίνος Καραμπάτσας είναι ο πλέον κατάλληλος για το σχεδιασμό ενός εξειδικευμένου θεραπευτικού πλάνου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας. 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *