DALK (Deep Anterior Lamellar Keratoplasty) για την αντιμετώπιση του Κερατόκωνου

DALK (Deep Anterior Lamellar Keratoplasty) για την αντιμετώπιση του Κερατόκωνου

Τι είναι ο κερατόκωνος;

Ο κερατόκωνος είναι μια πάθηση του κερατοειδούς του ματιού κατά την οποία ο κερατοειδής παραμορφώνεται σταδιακά, αποκτώντας μια κωνική μορφή. Η παραμόρφωση αυτή προκαλεί με τη σειρά της μεγάλη μυωπία και ανώμαλο αστιγματισμό, προκαλώντας σοβαρή ελάττωση της όρασης. Εμφανίζεται κυρίως σε νέους ασθενείς και συνήθως προσβάλλει και τους δύο οφθαλμούς. Σε σοβαρές περιπτώσεις ο κερατόκωνος αντιμετωπίζεται μόνο με μεταμόσχευση κερατοειδούς. Μια μέθοδος μεταμόσχευσης κερατοειδούς που κερδίζει συνεχώς έδαφος λόγω των πλεονεκτημάτων της είναι η μέθοδος DALK (Deep Anterior Lamellar Keratoplasty).

 

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης και με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;

Τα αίτια εμφάνισης της πάθησης δεν έχουν καθοριστεί ακόμη με ακρίβεια, όμως ενοχοποιούνται κυρίως οι ανωμαλίες της δομής ή του μεταβολισμού του κολλαγόνου του κερατοειδούς. Επίσης, ως προδιαθεσικοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί κληρονομικά ή ενδοκρινολογικά αίτια ή παθήσεις όπως η ατοπική δερματίτιδα, το άσθμα, το σύνδρομο Down, η υπερέκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου κ.ά.

Τα πρωταρχικά συμπτώματα της πάθησης είναι η θόλωση της όρασης και η απότομη αύξηση της μυωπίας και του αστιγματισμού. Μερικά ακόμη συμπτώματα της πάθησης είναι τα κάτωθι:

  • Φωτοευαισθησία
  • Ήπιος ερεθισμός ματιών
  • Αδυναμία χρήσης φακών επαφής
  • Εκδήλωση κερατοειδών ουλών

 

Ποιες είναι οι άλλες επεμβατικές μέθοδοι αντιμετώπισης του κερατόκωνου;

Όπως προαναφέρθηκε, ο κερατόκωνος αντιμετωπίζεται κυρίως με επεμβατικές μεθόδους, παρόλο που σε αρχικά στάδια αντιμετωπίζεται με ειδικά γυαλιά οράσεως. Οι επεμβατικές μέθοδοι αντιμετώπισης του κερατόκωνου είναι συνοπτικά οι κάτωθι:

  • Διασύνδεση κολλαγόνου κερατοειδούς (Corneal Cross Linking, CXL)
  • Διασύνδεση κολλαγόνου κερατοειδούς (Corneal Cross Linking, CXL) σε συνδυασμό με laser (Athens Protocol)
  • Φακικοί ενδοφακοί ICL
  • Ενδοστρωματικοί δακτύλιοι (Intrastromal Corneal Ring Segments)
  • Μεταμόσχευση κερατοειδούς

Η μεταμόσχευση κερατοειδούς εφαρμόζεται ως η έσχατη θεραπεία ή σε προχωρημένα περιστατικά όπου δεν είναι δυνατή η εφαρμογή ριβοφλαβίνης/CXL.

Τι είναι η μέθοδος DALK;

Η μέθοδος DALΚ ή εν τω βάθει πρόσθια κερατοπλαστική αποτελεί μια μέθοδο κερατοπλαστικής που εφαρμόζεται ευρέως για την αντιμετώπιση του κερατόκωνου. Η συγκεκριμένη μέθοδος προτιμάται τα τελευταία χρόνια περισσότερο από την τεχνική της κερατοπλαστικής ολικού πάχους (PK). Εκτός από την αντιμετώπιση του κερατόκωνου, η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόζεται και για την αντιμετώπιση άλλων παθήσεων του κερατοειδούς όπως:

  • Εκτασία κερατοειδούς
  • Ουλές κερατοειδούς
  • Δυστροφία κερατοειδούς

 

Πώς πραγματοποιείται η μεταμόσχευση κερατοειδούς με τη μέθοδο DALK;

Πριν τη διενέργεια της χειρουργικής επέμβασης πραγματοποιείται διεξοδική προεγχειρητική εξέταση των οφθαλμών του ασθενούς. Η μεταμόσχευση κερατοειδούς με τη μέθοδο της εν τω βάθει πρόσθιας κερατοπλαστικής μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπική ή γενική αναισθησία.

Ο χειρουργός Οφθαλμίατρος με ειδικά εργαλεία αφαιρεί προσεκτικά το καταστραμμένο τμήμα του κερατοειδούς χιτώνα, αφήνοντας άθικτο το υγιές ενδοθήλιο. Μόλις ολοκληρωθεί η αφαίρεση, τοποθετείται ο υγιής ιστός κερατοειδούς που έχει ληφθεί από τον δότη και η επέμβαση ολοκληρώνεται.

 

Μετεγχειρητική πορεία μετά τη χειρουργική επέμβαση

Μετά την επέμβαση οι οδηγίες του χειρουργού θα πρέπει να τηρηθούν από τον ασθενή με ακρίβεια, για την χωρίς επιπλοκές μετεγχειρητική αποκατάσταση. Η χρήση οφθαλμικών σταγόνων μετά την επέμβαση είναι απαραίτητη για την πρόληψη μετεγχειρητικών μολύνσεων. Επίσης, ο ασθενής μετεγχειρητικά θα πρέπει να αποφεύγει την έντονη σωματική δραστηριότητα και το τρίψιμο των ματιών. Ο χρόνος ανάρρωσης ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή, όμως σε γενικές γραμμές η όραση  αρχίζει να βελτιώνεται λίγες ημέρες μετά την επέμβαση.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χειρουργικής μεθόδου DALK;

  • Σχεδόν εκμηδενισμός κινδύνου απόρριψης του μοσχεύματος.
  • Διατήρηση ακεραιότητας του οφθαλμού.
  • Αύξηση του χρόνου διατήρησης του μοσχεύματος.
  • Υψηλά ποσοστά επιτυχίας.
  • Ελαχιστοποίηση κινδύνου εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος καθ. Κωνσταντίνος Καραμπάτσας  επιδιώκει τη συνεχή του επιμόρφωση στους πλέον σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων όρασης. Η απόλυτη εξειδίκευσή και η μεγάλη εμπειρία του πάνω στις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς από την αντιμετώπιση ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού τέτοιων περιστατικών, τον καθιστούν τον πλέον κατάλληλο για την άμεση αποκατάσταση της όρασής σας. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να απαλλαχθείτε άμεσα από οποιοδήποτε πρόβλημα όρασης σας απασχολεί.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *