DMEK (Descemet membrane endothelial keratoplasty)

DMEK (Descemet membrane endothelial keratoplasty)

Τι είναι η μέθοδος DMEK;

H μέθοδος DMEK (οπίσθια τμηματική κερατοπλαστική) αποτελεί μια χειρουργική επέμβαση τμηματικής μεταμόσχευσης του κερατοειδούς. Εφαρμόζεται σε περιστατικά όπου πάσχει το οπίσθιο τμήμα του κερατοειδούς (δηλαδή το ενδοθήλιο) και το μόσχευμα αντικαθιστά μόνο την ενδοθηλιακή στοιβάδα. Με την τεχνική DMEK αφαιρείται η μεμβράνη Descemet και το ενδοθήλιο του ασθενούς και αντικαθίστανται από το κατάλληλο μόσχευμα.

 

Τι είναι ο κερατοειδής χιτώνας;

Ο κερατοειδής χιτώνας είναι ένας διαφανής ιστός στο πρόσθιο τμήμα του ματιού και ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός, καθώς εξασφαλίζει ευκρινή όραση. Αποτελείται από πέντε στοιβάδες:

  • Επιθήλιο
  • Μεμβράνη Bowman
  • Στρώμα
  • Μεμβράνη Descemet
  • Ενδοθήλιο

 

Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η κερατοπλαστική;

Ο κερατοειδής χιτώνας είναι επιρρεπής σε παθήσεις που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, καθώς από αυτόν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ποιότητα της όρασης. Η μεταμόσχευση κερατοειδούς μέσω της κερατοπλαστικής είναι απαραίτητη, όταν ο κερατοειδής έχει θολώσει. Το θόλωμα του κερατοειδούς μπορεί να προκληθεί από κάποιον τραυματισμό, μόλυνση  ή έγκαυμα.

Έτσι, η κερατοπλαστική αποτελεί τη χειρουργική μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως:

 

Με ποιες άλλες μεθόδους πραγματοποιείται η κερατοπλαστική εκτός από τη μέθοδο DMEK;

Εκτός από τη μέθοδο DMEK, δύο ακόμη μέθοδοι οπίσθιας  κερατοπλαστικής μερικού πάχους είναι η μέθοδος DSEK και DSAEK. Η μεταμόσχευση κερατοειδούς μπορεί να επιτευχθεί επίσης και με τη μέθοδο DALK, όπου είναι μια πρόσθια μερικού πάχους κερατοπλαστική, ενώ σε κάποια περιστατικά είναι απαραίτητη η ολικού πάχους κερατοπλαστική.

Πώς πραγματοποιείται η τεχνική DMEK;

Η DMEK τεχνική είναι μια παραλλαγή της οπίσθιας τμηματικής κερατοπλαστικής DSAEK.H αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος του κερατοειδούς και η τοποθέτηση του μοσχεύματος πραγματοποιείται μέσω μιας μικρής τομής. Η αποφυγή στηρικτικών ραμμάτων είναι πολύ σημαντική, καθώς τα στηρικτικά ράμματα προκαλούν αστιγματισμό.

Τα ράμματα αποφεύγονται εξαιτίας του ότι το μόσχευμα του δότη ενσωματώνεται στον κερατοειδή του λήπτη με τη βοήθεια αέρα υπό πίεση. Ο αέρας αυτός παραμένει στο εσωτερικό του ματιού για κάποιες ημέρες μέχρι να πραγματοποιηθεί επιτυχώς η αποδοχή του μοσχεύματος.

 

Μετεγχειρητική πορεία

Μετά την κερατοπλαστική με τη μέθοδο DMEK ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Η επιστροφή του στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση και η βελτίωση της όρασης πραγματοποιείται σταδιακά. Κατά το μετεγχειρητικό διάστημα χορηγούνται αντιβιοτικά και κορτιζονούχα κολλύρια, ενώ δεν είναι απαραίτητη η χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων. Η χορήγηση των κολλυρίων σταδιακά μειώνεται και η θεραπεία σταματά τελείως μετά από 6-12 μήνες.

 

Ποιο είναι το πιο βασικό πλεονέκτημα της τεχνικής DMEK;

Η κερατοπλαστική με την τεχνική DMEK διακρίνεται από πολλά πλεονεκτήματα, όπως όλες οι σύγχρονες μέθοδοι κερατοπλαστικής. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, η οποία είναι ανώδυνη και απόλυτα ασφαλής. Επίσης, απαιτεί ελάχιστη μετεγχειρητική φροντίδα και οι πιθανότητες απόρριψης του μοσχεύματος είναι σχεδόν μηδενικές. Όμως, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της συγκεκριμένης τεχνικής είναι ότι προσφέρει την ταχύτερη οπτική αποκατάσταση συγκριτικά με όλες τις τεχνικές κερατοπλαστικής. Μέσω της συγκεκριμένης μεθόδου η βελτίωση της όρασης μπορεί να επιτευχθεί έως και 10/10, εάν το μάτι είναι υγιές.

 

Τι συμβαίνει στην περίπτωση απόρριψης του μοσχεύματος;

Η βιωσιμότητα των μοσχευμάτων του κερατοειδούς συνήθως διαρκεί δεκαετίες και πρόκειται για μοσχεύματα που δεν απορρίπτονται συχνά, καθώς ο κερατοειδής δεν έχει αγγεία.

Εάν το μόσχευμα απορριφθεί, τότε αυτό συνήθως γίνεται εντός του πρώτου χρόνου μετά την επέμβαση. Τα πρώιμα σημάδια απόρριψης γίνονται αντιληπτά από έναν έμπειρο στις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς Οφθαλμίατρο. Έτσι, η αλλαγή της θεραπείας ενδέχεται να αποτρέψει την απόρριψη. Εάν, η αλλαγή του θεραπευτικού πλάνου δεν εμποδίσει την απόρριψη, τότε η επέμβαση θα πρέπει να επαναληφθεί.

Ο Χειρουργός – Οφθαλμίατρος Κωνσταντίνος Καραμπάτσας είναι Αν. Καθηγητής Οφθαλμολογίας και έχει τεράστια εμπειρία στη χειρουργική και στις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς. O ιατρός είναι απόλυτα εξειδικευμένος στις μεταμοσχεύσεις, κάτοχος PhD σε αυτό το θέμα από το Πανεπιστήμιο του Bristol, και θα επιλέξει την κατάλληλη για εσάς μέθοδο μεταμόσχευσης, αποκαθιστώντας άμεσα την όρασή σας.  Επικοινωνήστε με τον ιατρό για οποιαδήποτε απορία σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές για τις παθήσεις του κερατοειδούς.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *