Υπερμετρωπία
Τι είναι η υπερμετρωπία;
Με τον όρο υπερμετρωπία αναφερόμαστε σε μια διαθλαστική ανωμαλία της όρασης. Η όραση του ατόμου που πάσχει από υπερμετρωπία δεν είναι φυσιολογική, γιατί οι ακτίνες του φωτός εστιάζονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή και όχι ακριβώς επάνω σε αυτόν.
Υπερμετρωπία & Ηλικία
Η υπερμετρωπία μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά μικρής ηλικίας. Όμως, δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα όρασης, αφού το εύρος προσαρμογής του παιδικού ματιού είναι μεγάλο. Έτσι, παιδιά με υπερμετρωπία, δεν εμφανίζουν μείωση της όρασης. Επίσης, καθώς το παιδί αναπτύσσεται, το μάτι μεγαλώνει, και έτσι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου η υπερμετρωπία περιορίζεται. Αντίθετα, εάν δεν εξαλειφθεί και οφείλεται σε άλλες οφθαλμικές ανωμαλίες, μετά την ηλικία των 35 ετών, όπου το μάτι αρχίζει να χάνει την προσαρμοστικότητά του, η όραση γίνεται θολή.
Ποια είναι τα αίτια εκδήλωσης της υπερμετρωπίας;
Η υπερμετρωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία που ακολουθεί το άτομο (συνήθως) από τη γέννησή του, αφού οφείλεται σε ανατομικούς ή κληρονομικούς παράγοντες. Οι ανατομικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωσή της είναι:
- Μικρός, με μικρή κυρτότητα κερατοειδής
- Κρυσταλλοειδής φακός με μικρή διαθλαστική δύναμη
- Μικρός βολβός ματιού (εκ κατασκευής)
Υπερμετρωπία & Συμπτώματα
Το βασικότερο και αναγνωριστικό σύμπτωμα της υπερμετρωπίας είναι η αδυναμία να δει κανείς καθαρά κοντινά, αλλά και μακρινά αντικείμενα. Όμως, η μακρινή όραση είναι καλύτερη από την κοντινή. Επιπλέον, στους νεαρούς ενήλικες εκδηλώνονται συμπτώματα κόπωσης μετά από συνεχή εργασία, η οποία ενδεχομένως να συνοδεύεται από πονοκεφάλους. Τέλος, ένας ασθενής με υπερμετρωπία μπορεί να αισθάνεται κάποιο βάρος στο κεφάλι ή ζαλάδες μετά από κοντινές εργασίες όπως το διάβασμα.
Διάγνωση της υπερμετρωπίας
Η υπερμετρωπία θα πρέπει να διαγνωστεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Η έγκαιρη διάγνωση συμβάλλει στην αποφυγή μιας άλλης πάθησης του ματιού που ονομάζεται αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι). Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο οφθαλμολογικός έλεγχος σε παιδιά μικρής ηλικίας είναι εξαιρετικά σημαντικός.
Η διάγνωση της υπερμετρωπίας πραγματοποιείται εύκολα μέσα από μια γενική εξέταση υγείας των ματιών και κατόπιν μιας διαθλαστικής εξέτασης. Όπως και σε όλες τις παθήσεις των ματιών η διάγνωση θα πρέπει να πραγματοποιείται από έναν έμπειρο και εξειδικευμένο Οφθαλμίατρο. Ο θεράπων οφθαλμίατρος ενδεχομένως να προβεί σε ενστάλαξη κάποιου μυδριατικού κολλυρίου, για να προκαλέσει τη διαστολή της κόρης του ματιού.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η υπερμετρωπία;
Η σύγχρονη Οφθαλμολογία πλέον διαθέτει στη φαρέτρα της πολλές μεθόδους αντιμετώπισης της υπερμετρωπίας ανάλογα με τις ανάγκες σας. Ανάλογα με τους βαθμούς υπερμετρωπίας, ο θεράπων Οφθαλμίατρος κατευθύνει τον ασθενή προς την καταλληλότερη θεραπεία. Οι υπερμέτρωπες στη νεανική τους ηλικία δεν χρειάζονται απαραίτητα φακούς ή γυαλιά, αφού η υπερμετρωπία συνήθως προκαλεί προβλήματα μετά τα 30.
Ειδικότερα, τα συμπτώματα της υπερμετρωπίας μπορούν να αντιμετωπιστούν με:
- Γυαλιά οράσεως υπερμετρωπίας: τα γυαλιά είναι ο πιο άμεσος τρόπος. Όμως, διακρίνονται από ένα μεγάλο μειονέκτημα. Η φύση των φακών τους προκαλεί μεγέθυνση των ματιών, αλλάζοντας την εμφάνιση των ασθενών. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί με τη χρήση πιο λεπτών φακών σε κάποιες περιπτώσεις.
- Φακοί επαφής υπερμετρωπίας: για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της υπερμετρωπίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν συγκλίνοντες φακοί επαφής.
- Laser: η υπερμετρωπία μπορεί να αντιμετωπιστεί και μέσω της διαθλαστικής χειρουργικής με laser μέσω της τεχνικής LASIK. H επιλογή του laser ως μέθοδο εκλογής εξαρτάται από τους βαθμούς υπερμετρωπίας και την ηλικία του ασθενούς.
- Clear Lens Extractions: σε μεγάλους βαθμούς υπερμετρωπίας η μέθοδος εκλογής είναι η αντικατάσταση του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού με ενδοφακό ειδικού σχεδιασμού. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο αποκαθίσταται και η κοντινή και η μακρινή όραση με μεγάλη επιτυχία.
Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Κωνσταντίνος Καραμπάτσας διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση διαθλαστικών ανωμαλίες των ματιών. Ο Δρ. Καραμπάτσας έχει αντιμετωπίσει με μεγάλη επιτυχία, εφαρμόζοντας πάντα τις πιο σύγχρονες μεθόδους, πολλά περιστατικά. Εμπιστευτείτε το πιο σημαντικό σας όργανο, τα μάτια σας, στον Δρ. Καραμπάτσα, ο οποίος θα σχεδιάσει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για εσάς. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑΣ
Η αντιμετώπιση της υπερμετρωπίας γίνεται με τη χρήση γυαλιών ή φακών επαφής. Το αξιοσημείωτο είναι ότι πολλοί υπερμέτρωπες δεν χρειάζονται γυαλιά στη νεανική τους ζωή και η υπερμετρωπία “εμφανίζεται” σε αυτούς σαν κάποιο έκδηλο πρόβλημα στη δεκαετία των 30 ή των 40, με δυσκολία στην κοντινή όραση, σαν μια πρόωρη πρεσβυωπία. Αυτό συμβαίνει διότι η υπερμετρωπία, μέχρι κάποιο βαθμό, αντιμετωπίζεται αυτόματα (αυτορρυθμίζεται) μέσω του μηχανισμού προσαρμογής του ματιού (όπως μια αυτόματη φωτογραφική μηχανή κάνει autofocus). Απλά, στην νεανική ηλικία χρειάζεται κανείς να χρησιμοποιήσει μόνο ένα μικρό ποσοστό ( 5% έως 10%) αυτού του μηχανισμού για να διορθώσει ένα υφιστάμενο πρόβλημα υπερμετρωπίας, ενώ όσο μεγαλώνουμε μειώνεται η ικανότητα του ματιού μας να προσαρμόζει την όραση για κοντά. Σταδιακά, μαζί με την δυσκολία μας να διαβάσουμε κοντά, επιδεινώνεται και η ικανότητά μας να αυτοδιορθώσουμε την υπερμετρωπία μας και για μακριά.
ΤοLASER έχει ένδειξη στην υπερμετρωπία ανάλογα με τους βαθμούς της υπερμετρωπίας και την ηλικία του ασθενούς. Τα τελευταία χρόνια, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας flying spot στα laser που διορθώνουν διαθλαστικές ανωμαλίες, η διόρθωση της υπερμετρωπίας ή του υπερμετρωπικού αστιγματισμού θεωρείται εξίσου αποτελεσματική με αυτή της μυωπίας και του μυωπικού αστιγματισμού, μπορεί δηλαδή ο υπερμέτρωπας σε εξαιρετικό βαθμό να μην εξαρτάται πλέον από γυαλιά ή φακούς επαφής, κυρίως για μακρινή όραση. Άτομα που παρουσιάζουν μέχρι και 7 βαθμούς υπερμετρωπίας αλλά και σημαντικού βαθμού αστιγματισμό, έχουν πολύ σημαντική βελτίωση με τις εξατομικευμένες μεθόδους LASIK, χρησιμοποιώντας εξελιγμένα μηχανήματα femtosecond και excimer laser. Ιδιαίτερα, με την μέθοδο LASIK-Xtra ελαχιστοποιούμε και το φαινόμενο της υποστροφής του αποτελέσματος, που ήταν ένα πρόβλημα με τα λείζερ παλαιότερης γενιάς. Μπορείτε οποιαδήποτε στιγμή να συζητήσετε με τον Δρ Κ. Καραμπάτσα το εάν είστε κάποιος πιθανός υποψήφιος για τη διόρθωση της υπερμετρωπίας σας με laser, καθώς επίσης και τις πιθανές μικροπαρενέργειες και κινδύνους που μπορεί να εμπεριέχει μια τέτοια διαδικασία.
Σε ειδικές περιπτώσεις, εξαιρετικά μεγάλων βαθμών υπερμετρωπίας (πάνω από 6-7 βαθμούς), εναλλακτική μέθοδος διόρθωσης της κατάστασης είναι η Clear Lens Extraction (CLE) ή Refractive Lens Exchange (RLE), στην οποία αντικαθίσταται χειρουργικά ο κρυσταλλοειδής φακός του ματιού με ενδοφακό ειδικού σχεδιασμού (πολυεστιακός/τριπλοεστιακός) για διόρθωση τόσο της μακρινής όσο και της κοντινής όρασης.