Η χειρουργική επέμβαση του καταρράκτη είναι από τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για τον μόνο τρόπο αντιμετώπισης του καταρράκτη και την πλήρη αποκατάσταση της όρασης. Ο καταρράκτης είναι μια από τις συχνότερες οφθαλμολογικές παθήσεις και η χειρουργική αντιμετώπισή του είναι άμεση και απόλυτα ασφαλής.
Τι είναι ο καταρράκτης;
Ο καταρράκτης προκύπτει όταν ο κρυσταλλοειδής φακός χάνει την αρχική του σύσταση και θολώνει με την πάροδο της ηλικίας. Πρόκειται για μια πολύ συχνή πάθηση, αφού τα άτομα άνω των 50 ετών έχουν κάποια μορφή καταρράκτη. Μπορεί να εμφανιστεί στο ένα ή και στα δύο μάτια και η εξέλιξη της πάθησης είναι αργή.
Καταρράκτης& Αίτια πρόκλησης
Εκτός από την αλλαγή στη σύσταση του κρυσταλλοειδούς φακού κάποιοι παράγοντες προδιαθέτουν την εμφάνισή του. Ο σακχαρώδης διαβήτης, η λήψη κορτιζόνης για μεγάλο χρονικό διάστημα ή κάποιος ενδεχόμενος τραυματισμός του ματιού μπορεί να συντελέσουν στην εκδήλωση καταρράκτη. Επίσης, άτομα με υψηλή μυωπία έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καταρράκτη συγκριτικά με αυτά που δεν είναι μύωπες. Τέλος, καταχρήσεις, όπως το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και η συχνή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση της πάθησης.
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται ο καταρράκτης;
Τα συμπτώματα του καταρράκτη επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του ασθενούς, υποβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα ζωής του. Ειδικότερα, τα συμπτώματα που εμφανίζουν άτομα με καταρράκτη είναι τα παρακάτω:
- Θολή όραση
- Μονόφθαλμη διπλωπία
- Μείωση της όρασης τόσο σε κοντινό, όσο και σε μακρινό επίπεδο
- Φωτοστέφανο γύρω από τα φώτα
- Κακή αντίληψη των χρωμάτων
Με το πέρασμα του χρόνου τα συμπτώματα επιδεινώνονται, ενώ στους μύωπες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της μυωπίας τους.
Πώς πραγματοποιείται η εγχείρηση καταρράκτη;
Όπως προαναφέρθηκε, η επέμβαση καταρράκτη είναι μια απόλυτα ασφαλής επέμβαση και πολύ σύντομη. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης αφαιρείται ο θολωμένος κρυσταλλοειδής φακός και αντικαθίσταται με έναν τεχνητό φακό. Ο φακός αυτός ονομάζεται ενδοφακός ή ενδοφθάλμιος φακός και κατασκευάζεται από μαλακό, συνθετικό και βιοσυμβατό υλικό. Οι τύποι των ενδοφακών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην επέμβαση καταρράκτη είναι αρκετοί, ικανοποιώντας επαρκώς τις ανάγκες των ασθενών.
Καταρράκτης: Πότε ο ασθενής βλέπει κανονικά μετά την εγχείρηση;
Η όραση του ασθενούς αποκαθίσταται σταδιακά, αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς βλέπουν εξαιρετικά ήδη από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα.
Όμως, το χρονικό αυτό διάστημα δεν είναι απόλυτο και σε κάποιους ασθενείς η όρασή τους μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα για πλήρη αποκατάσταση. Η επιστροφή της όρασης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η γενικότερη υγεία του ασθενούς, ο τύπος του καταρράκτη και η σοβαρότητά του, καθώς και η χειρουργική μέθοδος που επιλέχθηκε. Βαρύνουσας σημασίας για τη γρήγορη αποκατάσταση είναι η τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών που θα δοθούν από τον χειρουργό-οφθαλμίατρο.
Εάν μετά από εγχείρηση καταρράκτη η όρασή σας δεν αποκαθίσταται και εμφανίζετε έντονη δυσφορία ή/και πόνο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον οφθαλμίατρό σας.
Καταρράκτης & Μετεγχειρητικές οδηγίες
Μετά την επέμβαση είναι φυσιολογικό εννίοτε να νιώσει ο ασθενής ότι έχει κάποιο σκουπιδάκι στο μάτι. Η αίσθηση αυτή είναι φυσιολογική και οφείλεται στην εκδήλωση ξηροφθαλμίας. Η ξηροφθαλμία είναι φυσιολογική μετά από τις οφθαλμολογικές επεμβάσεις οποιουδήποτε τύπου και αντιμετωπίζεται με κολλύρια και τεχνητά δάκρυα.
Επίσης, μετά την επέμβαση καλό θα ήταν να αποφύγετε άμεσα την οδήγηση μέχρι να αισθανθείτε ασφαλείς. Τις επόμενες μέρες μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας συνήθειες αποφεύγοντας την άρση βαρέων αντικειμένων, το απότομο σκύψιμο, το τρίψιμο των ματιών και την επαφή με νερό. Τέλος, καλό θα ήταν να αποφεύγετε οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα, έως ότου σας τις επιτρέψει ο οφθαλμίατρός σας, και την έκθεση του ματιού σε ρυπογόνο περιβάλλον.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, ή γενικότερα προβλήματα όρασης πρέπει να επισκεφθείτε έναν έμπειρο Χειρουργό – Οφθαλμίατρο. Ο Καθηγητής Οφθαλμολογίας Dr Κωνσταντίνος Καραμπάτσας είναι ένας ιδιαίτερα έμπειρος χειρουργός και πραγματοποιεί επεμβάσεις καταρράκτη, χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες μικροχειρουργικές τεχνικές (εξελιγμένη μικροχειρουργική καταρράκτη με femto-laser, υπερήχους, και ειδικούς ενδοφακούς τελευταίας τεχνολογίας). Επικοινωνήστε με τον ιατρό για οποιαδήποτε απορία την επέμβαση καταρράκτη.