Αποκόλληση υαλοειδούς
Η υαλοειδική κοιλότητα είναι ένας χώρος που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού, ανάμεσα στον φακό και τον αμφιβληστροειδή και είναι γεμάτη με ένα υλικό που μοιάζει με διαφανές ζελέ και ονομάζεται υαλοειδές υγρό. Καθώς μεγαλώνουμε, η συνήθης υφή ζελέ που έχει το υαλοειδές αρχίζει να γίνεται περισσότερο υδαρής και τότε μπορεί να ξεκολλήσει από τα φυσικά του στηρίγματα στο εσωτερικό τμήμα του ματιού. Όταν συμβεί αυτό, παρουσιάζονται στην όραση λάμψεις σαν αστραπές (φωταψίες) και μια ή περισσότερες μαύρες κηλίδες ή κινούμενα σωματίδια (μυοψίες, φωταψίες, μυγάκια). Αυτό λέγεται αποκόλληση του υαλοειδούς.
Η αποκόλληση του υαλοειδούς δεν είναι επικίνδυνη από μόνη της αλλά μπορεί να συνοδεύεται από πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως ρωγμές του αμφιβληστροειδούς ή υαλοειδική αιμορραγία. Αυτό συμβαίνει όταν οι υαλοειδο-αμφιβληστροειδικές συνδέσεις είναι πολύ ισχυρές και η αποκόλληση δημιουργεί ρήγματα στον αμφιβληστροειδή ή στα αιμοφόρα αγγεία του. Συχνά αυτό οδηγεί στην εμφάνιση νέων κινουμένων σωματιδίων ή αστραπών που επιμένουν. Συστήνουμε στον καθένα με ανάλογα συμπτώματα, που επιμένουν, να υποβάλλεται αμέσως σε οφθαλμολογική εξέταση για να ανιχνεύσουμε πιθανά σοβαρότερα προβλήματα, αν υπάρχουν.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη ρωγμής στον αμφιβληστροειδή, εάν αυτή είναι σε αρχικό στάδιο, μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με ειδικό laser, ώστε η κατάσταση να μην μεταπέσει στην πολύ πιο βαριά κατάσταση της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς χιτώνα που μπορεί να προκαλέσει απώλεια της όρασης και η οποία απαιτεί άμεσα επείγουσα χειρουργική επέμβαση.