Αστιγματισμός

Αστιγματισμός

αστιγματισμός

Τι ορίζεται ως αστιγματισμός;

Ο αστιγματισμός είναι μια διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, όπου ο κερατοειδής του ματιού δεν είναι σφαιρικός, αλλά ωοειδής, σαν μια μπάλα ράγκμπι. Η ανωμαλία αυτή προκαλεί θολή όραση τόσο σε κοντινές, όσο και σε μακρινές αποστάσεις. Η απουσία καμπυλότητας του κερατοειδούς αποτρέπει τη συγκέντρωση των ακτινών σε ένα σημείο, αλλά σε δύο διαφορετικούς άξονες. Έτσι, μερικές ακτίνες συγκεντρώνονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή και κάποιες άλλες πίσω από αυτόν, προκαλώντας παραμόρφωση των αντικειμένων.

 

Τύποι αστιγματισμού

Ο αστιγματισμός διακρίνεται σε ομαλό και ανώμαλο. Ειδικότερα, ως ομαλός χαρακτηρίζεται ο τύπος αστιγματισμού όπου ο κερατοειδής του ματιού έχει σχήμα ωοειδές και μπορεί να διορθωθεί με τη χρήση γυαλιών ή φακών επαφής. Στην περίπτωση του ομαλού αστιγματισμού οι δύο κύριοι άξονες είναι κάθετοι μεταξύ τους. Αντιθέτως, ανώμαλος ονομάζεται ο τύπος αστιγματισμού όπου οι δύο άξονες δεν είναι κάθετοι μεταξύ τους, αλλά τέμνονται λοξά. Αυτός ο τύπος αστιγματισμού δεν μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά ή φακούς επαφής, αφού η ανωμαλία του οφθαλμού είναι μεγάλη (π.χ. κερατόκωνος, μεταμόσχευση κερατοειδούς κ.ά.).

 

Πού οφείλεται ο αστιγματισμός;

Η διαθλαστική αυτή ανωμαλία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εμφανίζεται εκ γενετής. Όμως, ο αστιγματισμός σπανιότερα μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού του ματιού, ή να προκύψει λόγω εμφάνισης κάποιοας παθολογίας του ματιού όπως είναι πχ ο κερατόκωνος. Κατά τη διάρκεια ζωής του ατόμου, ο αστιγματισμός δεν παρουσιάζει αξιοσημείωτες μεταβολές. Σε περιπτώσεις όπου οι μεταβολές είναι σοβαρές, είναι αναγκαία η περαιτέρω διερεύνηση της κατάστασης.

 

Αστιγματισμός & Συμπτώματα

Ο αστιγματισμός διακρίνεται από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Θολή όραση
  • Αίσθηση δυσφορίας στα μάτια
  • Δυσκολία όρασης κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • Συχνοί πονοκέφαλοι

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο Οφθαλμίατρο, για εξειδικευμένο οφθαλμολογικό έλεγχο.

                                                                               

Διάγνωση αστιγματισμού

Η διάγνωση του αστιγματισμού προκύπτει αρκετά εύκολα κατόπιν μιας οφθαλμολογικής εξέτασης. Ο θεράπων οφθαλμίατρος θα αξιολογήσει την κατάσταση υγείας των οφθαλμών του ασθενούς βάσει των παρακάτω εξετάσεων:

  • Απλή μέτρηση της διάθλασης του ματιού
  • Κερατομετρία
  • Τοπογραφία και τομογραφία του κερατοειδούς (pentacam, topolyzer)

Η διάγνωση του αστιγματισμού αφορά τον ορισμό του ως προς τους βαθμούς (σε διοπτρίες), αλλά και ως προς τη γωνία του.

 

Αστιγματισμός και άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες

Οι διαθλαστικές ανωμαλίες που μπορεί να συνυπάρχουν με τον αστιγματισμό είναι η μυωπία και η υπερμετρωπία. Σε αυτή την περίπτωση ο αστιγματισμός χαρακτηρίζεται μυωπικός ή υπερμετρωπικός αντίστοιχα.

 

Αστιγματισμός & Θεραπεία

Σήμερα η θεραπεία των συμπτωμάτων του αστιγματισμού μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους. Όλες οι μέθοδοι θεραπείας στοχεύουν στη βελτίωση της όρασης και στην ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Πιο συγκεκριμένα, η χρήση γυαλιών ή φακών επαφής μπορεί να βελτιώσει την όραση των ατόμων με αστιγματισμό. Παλαιότερα, με φακούς επαφής μπορούσαν να διορθωθούν αστιγματισμοί υψηλών βαθμών. Όμως, σήμερα ακόμη και άτομα με μικρό αστιγματισμό μπορούν να αποκτήσουν καθαρή όραση με μαλακούς φακούς επαφής.

Τέλος, η οριστική θεραπεία του αστιγματισμού επιτυχγάνεται μέσω της διαθλαστικής χειρουργικής με laser. Ο αστιγματισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς και με τη μέθοδο LASIK και με τη μέθοδο PRK. Και οι δύο μέθοδοι έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Όμως, η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου γίνεται από τον θεράποντα οφθαλμίατρο, κατόπιν της κλινικής εξέτασης και της λήψης του ιστορικού του ασθενούς.

Επίσης ο αστιγματισμός μπορεί να διορθωθεί και κατά τη διάρκεια της επέμβασης καταρράκτη με την χρήση σύγχρονων ειδικών αστιγματικών (τορικών) ενδοφακών.

 

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα όρασης  πρέπει να επισκεφθείτε έναν έμπειρο Χειρουργό – Οφθαλμίατρο Κωνσταντίνο Καραμπάτσα. Ο έμπειρος Οφθαλμίατρος είναι ο πλέον κατάλληλος για το σχεδιασμό ενός εξειδικευμένου θεραπευτικού πλάνου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας. Ο Δρ. Καραμπάτσας έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία πολλές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση διαθλαστικών ανωμαλιών.  Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας ή για οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον αστιγματισμό.

Στον αστιγματισμό, οι ακτίνες του φωτός που εισέρχονται μέσα στο μάτι, συγκεντρώνονται άνισα, έτσι ώστε να μην σχηματίζουν ποτέ ένα ενιαίο σημείο. Τα αντικείμενα φαίνονται θολά γιατί οι εικόνες δεν εστιάζονται ποτέ στο ίδιο επίπεδο με αποτέλεσμα την παραμόρφωση των αντικειμένων. Μερικές ακτίνες μπορεί να εστιάζονται πάνω στον αμφιβληστροειδή ενώ άλλες ακτίνες εστιάζονται μπροστά ή πίσω από τον αμφιβληστροειδή. Ο ασθενής με αστιγματισμό βλέπει τα αντικείμενα παραμορφωμένα ή θολά, ανεξάρτητα με την απόσταση που βρίσκονται.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο αστιγματισμός οφείλεται στο ότι οι καμπυλότητες της επιφάνειας του κερατοειδούς δεν είναι ομοιόμορφες. Ο κερατοειδής, στην περίπτωση του αστιγματισμού παρουσιάζει μια διαταραχή στο σχήμα του και αντί να έχει σφαιρικό σχήμα, έχει σχήμα οβάλ (σαν μπάλα του ράγκμπυ).

Όταν η εστίαση των δύο ειδώλων γίνεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή, ο αστιγματισμός είναι μυωπικός, ενώ εάν γίνεται πίσω, είναι υπερμετρωπικός. Μπορεί όμως να είναι και μικτός.

Ο αστιγματισμός μπορεί να είναι είτε ομαλός (όταν οι 2 άξονες είναι κάθετοι μεταξύ τους), είτε ανώμαλος (όταν οι 2 άξονες δεν είναι κάθετοι), όπως σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις (π.χ. κερατόκωνοςμεταμόσχευση κερατοειδούς).

Η διάγνωση του αστιγματισμού γίνεται με:

  • μία απλή μέτρηση της διάθλασης του ατόμου
  • με την κερατομετρία
  • με τις σύγχρονες τοπογραφίες του κερατοειδούς (pentacam, topolyzer)

 

Ο αστιγματισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί με:

Ο ανώμαλος αστιγματισμός που συναντάται στον κερατόκωνο και τις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, χρειάζεται άλλου είδους, εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

Ο χειρουργός Οφθαλμίατρος καθ. Κ.Καραμπάτσας έχει μελετήσει σε βάθος και δημοσιεύσει εκτεταμμένα στη διεθνή βιβλιογραφία στο θέμα της μέτρησης και της αντιμετώπισης του αστιγματισμού. Ο “ανώμαλος μετεγχειρητικός αστιγματισμός” απετέλεσε και το θέμα της διδακτορικής του διατριβής (PhD) στο πανεπιστήμιο του Bristol της Μεγ. Βρετανίας. Επίσης σημείο αναφοράς στη διεθνή βιβλιογραφία αποτελεί η εργασία του Δρ. Καραμπάτσα με θέμα την κατηγοριοποίηση του μετεγχειρητικού αστιγματισμού σε μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς.