Ο καταρράκτης είναι μια πολύ συχνή πάθηση και δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους ασθενείς, αλλά και νεότερα άτομα. Όποιος εμφανίσει καταρράκτη αρχίζει σταδιακά να μην βλέπει καθαρά και να δυσκολεύεται με την όραση του, αφού η πάθηση προκαλεί θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού. Σήμερα όμως η αποκατάσταση της όρασης με επέμβαση καταρράκτη είναι άμεση.
Πώς πραγματοποιείται η εγχείρηση καταρράκτη και ποια είναι η αποκατάσταση του ασθενούς;
Εγχείρηση καταρράκτη: Είναι απαραίτητη;
Τα πρώτα συμπτώματα του καταρράκτη μπορούν να αντιμετωπιστούν αρχικά με τη χρήση γυαλιών. Όμως, η θόλωση της όρασης σταδιακά αυξάνεται. Οταν αυτό κάνει τον ασθενή να μην μπορεί να είναι λειτουργικός, τότε η εγχείρηση καταρράκτη είναι αναγκαία. Πρόκειται για μια ανώδυνη και γρήγορη επέμβαση που βοηθά τον ασθενή να ανακτήσει τη χαμένη του όραση. Η εγχείρηση καταρράκτη είναι η πιο συχνή χειρουργική επέμβαση παγκοσμίως και είναι απόλυτα ασφαλής.
Πώς αποφασίζεται η μέθοδος με την οποία θα πραγματοποιηθεί η εγχείρηση καταρράκτη;
Η οφθαλμολογική επέμβαση που διορθώνει την πάθηση του καταρράκτη ονομάζεται φακοθρυψία. Η σύγχρονη Οφθαλμολογία διαθέτει στη φαρέτρα της νέες τεχνικές με τις οποίες πραγματοποιείται η φακοθρυψία. Οι καινοτόμες αυτές τεχνικές είναι τα laser, οι υπέρηχοι και οι ενδοφακοί νέας γενιάς.
Ο Οφθαλμίατρος που θα πραγματοποιήσει την επέμβαση θα αποφασίσει ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος και ποιος είναι ο κατάλληλος ενδοφακός για τον ασθενή. Η επιλογή του φακού είναι εξατομικευμένη και η απόφαση παίρνεται κατόπιν συζήτησης με τον ασθενή. Η συζήτηση αυτή περιλαμβάνει θέματα σχετικά με το υλικό του ενδοφακού, τις διαθλαστικές ιδιότητες του φακού, την ασφαιρικότητά του, αλλά φυσικά και τις ανάγκες, συνήθειες και χόμπυ του κάθε ασθενή.
Προετοιμασία πριν την επέμβαση
Πριν την επέμβαση, ο ασθενής δε χρειάζεται να προβεί σε κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Αντιθέτως, ο θεράπων χειρουργός οφθαλμίατρος θα προβεί σε έναν λεπτομερή προεγχειρητικό έλεγχο. Είναι σημαντικές οι ακριβείς μετρήσεις του ματιού και η επιλογή του κατάλληλου ενδοφακού για την κάθε περίπτωση.
Πώς πραγματοποιείται η εγχείρηση καταρράκτη;
Η επέμβαση καταρράκτη στοχεύει στην αποκατάσταση της όρασης με την αφαίρεση του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού που έχει θολώσει και την αντικατάστασή του με έναν τεχνητό ενδοφακό. Ο φακός αυτός παραμένει δια βίου και δε χρειάζεται κάποια συντήρηση.
Η επέμβαση καταρράκτη διαρκεί από 10 έως 20 λεπτά με τη χρήση αναισθητικών σταγόνων στην επιφάνεια του ματιού πριν την έναρξη της επέμβασης. Εν συνεχεία, πραγματοποιείται μια μικρή τομή, 2-2.7 χιλιοστών στον κερατοειδή του ματιού, μέσα από την οποία πραγματοποιείται ο θρυμματισμός του φακού με ειδικό μηχάνημα. Τέλος, ακολουθεί πλύση των υπολειμμάτων του φακού και τοποθετείται ο νέος ενδοφακός. Όπως μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό, για τη διεξαγωγή της επέμβασης απαιτούνται τα πιο σύγχρονα μικροσκόπια.
Μετεγχειρητικές οδηγίες
Ο ασθενής αμέσως μετά την επέμβαση μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του με τις απαραίτητες μετεγχειρητικές οδηγίες. Η όραση του ασθενούς αρχίσει να βελτιώνεται από τις επόμενες ώρες, ενώ κατά κανόνα, ήδη από την επόμενη ημέρα του χειρουργείου η όραση είναι εξαιρετική.
Η χορήγηση κολλυρίων είναι απαραίτητη μετά την επέμβαση. Επίσης, την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση, ο ασθενής χρησιμοποιεί προστατευτικά καλύμματα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τέλος, για το ίδιο χρονικό διάστημα της μιάς εδβομάδας, θα πρέπει να αποφύγει τα παρακάτω για να έχει την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση:
- Τρίψιμο και βρέξιμο του χειρουργημένου ματιού
- Χρήση make-up
Ο Καθηγητής Οφθαλμολογίας Χειρουργός Οφθαλμίατρος Κωνσταντίνος Καραμπάτσας εξειδικεύεται για περισσότερα από 25 χρόνια στη πλέον σύγχρονη μικροχειρουργική του οφθαλμού. Έχει πραγματοποιήσει, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό επεμβάσεων επεμβάσεις καταρράκτη χρησιμοποιώντας με εξαιρετική επιτυχία τεχνικές τελευταίας τεχνολογίας (femto laser, premium ενδοφακοί). Επικοινωνήστε μαζί μας και ο Δρ. Καραμπάτσας μετά την εξέτασή σας θα σας προτείνει το θεραπευτικό πλάνο που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας.