Επέμβαση γλαυκώματος με βαλβίδες

Επέμβαση γλαυκώματος με βαλβίδες

 

 

Η επέμβαση γλαυκώματος με βαλβίδες είναι μια σύγχρονη χειρουργική επέμβαση με την οποία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το γλαύκωμα. Το γλαύκωμα είναι μια πάθηση των ματιών που επηρεάζει το οπτικό νεύρο. Μετά τη διάγνωσή του, η θεραπεία θα πρέπει να είναι άμεση, καθώς μπορεί να προκαλέσει σταδιακά μέχρι και τύφλωση. Αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, επηρεάζει συχνότερα μεσήλικες και ηλικιωμένους.

 

Ποια είναι η αιτία εμφάνισης γλαυκώματος;

Παρόλο που η ακριβής αιτία του γλαυκώματος δεν έχει καθοριστεί με ακρίβεια, η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση έχει κατηγορηθεί για την πρόκλησή του. Η αυξημένη πίεση στο μάτι  δεν αποτελεί τη μοναδική αιτία πρόκλησης γλαυκώματος, καθώς το εκδηλώνουν και ασθενείς με φυσιολογική πίεση. Στην εκδήλωση του γλαυκώματος εμπλέκονται και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η κληρονομικότητα, η υπερμετρωπία, η υψηλή μυωπία, προηγούμενη επέμβαση στα μάτια κ.ά.

 

Τι είναι οι βαλβίδες γλαυκώματος;

Οι βαλβίδες στην χειρουργική του γλαυκώματος είναι στην ουσία συσκευές αποστράγγισης ή συσκευές οι οποίες είναι υπεύθυνες για την προώθηση της απορροής του υδατοειδούς υγρού το οποίο βρίσκεται εντός του οφθαλμού. Χρησιμοποιούνται όταν η συμβατική επέμβαση της τραμπεκουλεκτομής αποτύχει να ρυθμίσει την ενδοφθάλμια πίεση ή σε κάποιες περιπτώσεις πλέον και σαν μέθοδος πρώτης επιλογής. Οι βαλβίδες αυτές είναι μικροσκοπικές συσκευές ειδικής κατασκευής και τοποθετούνται πάνω στον σκληρό χιτώνα του οφθαλμού.

Δεν είναι ορατές, καθώς καλύπτονται από το άνω βλέφαρο. Στη γωνία του ματιού τοποθετείται ένας λεπτός σωληνίσκος, μέσω του οποίου παροχετεύεται το υδατοειδές υγρό εκτός του οφθαλμού και καταλήγει σε ένα «ρεζερβουάρ» γύρω από τη βαλβίδα.

Στο εμπόριο εντοπίζονται αρκετοί τύποι βαλβίδων όπως η Molteno, η Ahmed, η Baerveldt, και η Clear Path. Από αυτές η πιο δημοφιλής βαλβιδική συσκευή είναι η βαλβίδα Αhmed.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η επέμβαση γλαυκώματος με βαλβίδες;

Η επέμβαση γλαυκώματος με βαλβίδες ενδείκνυται σε περιπτώσεις ασθενών όπου όταν άλλες χειρουργικές επεμβάσεις έχουν αποτύχει. Σε κάποιες περιπτώσεις η συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση επιλέγεται και ως πρώτη επιλογή, εάν ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος το κρίνει αναγκαίο. Η επέμβαση γλαυκώματος με βαλβίδες αποτελεί την ιδανική επέμβαση ακόμη και σε περιστατικά με μη ρυθμιζόμενο γλαύκωμα.

 

Πώς τοποθετούνται οι βαλβίδες γλαυκώματος;

H χειρουργική επέμβαση για την τοποθέτηση των βαλβίδων είναι απολύτως ανώδυνη, καθώς πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Η διάρκειά της δεν ξεπερνά τα 45 λεπτά. Μετά την επέμβαση, η όραση του ασθενούς επανέρχεται σταδιακά σε μερικές εβδομάδες.

 

Εκτός από την επέμβαση γλαυκώματος με βαλβίδες, με ποιες άλλες χειρουργικές μεθόδους αντιμετωπίζεται το γλαύκωμα;

Εκτός από την επέμβαση της τραμπεκουλεκτομής, το γλαύκωμα αντιμετωπίζεται και με θεραπείες laser. Οι χειρουργικές επεμβάσεις αυτές είναι απόλυτα ασφαλείς και ανώδυνες και πραγματοποιούνται μικροχειρουργικά. Πιο συγκεκριμένα, οι χειρουργικές μέθοδοι με laser είναι οι κάτωθι:

  • Argon Laser Τραμπεκουλοπλαστική (ALT)
  • Επιλεκτική τραμπεκουλοπλαστική με Laser (SLT- Selective Laser Trabeculoplasty)
  • Yag laser ιριδοτομή

Ο ρυθμός εξέλιξης των χειρουργικών μεθόδων για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος είναι ταχύς. Σύγχρονες εναλλακτικές τεχνικές χειρουργικής γλαυκώματος είναι η χειρουργική τεχνική Τrabectome και το iStent.

Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Κωνσταντίνος Καραμπάτσας έχει πραγματοποιήσει πολύ μεγάλο αριθμό επεμβάσεων αντιμετώπισης γλαυκώματος με ειδικές βαλβίδες. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να λάβετε εξατομικευμένη διάγνωση και εν συνεχεία την κατάλληλη θεραπεία από τον  Δρ. Καραμπάτσα.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *