Κερατόκωνος: Μια πάθηση που αντιμετωπίζεται πολύ αποτελεσματικά με τις καινούργιες θεραπείες
Ο Κερατόκωνος είναι μια πάθηση του κερατοειδούς χιτώνα του οφθαλμού που επηρεάζει σημαντικό ποσοστό τού πληθυσμού. Η συχνότητά του υπολογίζεται περίπου 1 στους 2000 ανθρώπους, ενώ οι υποκλινικές μορφές τής πάθησης (που δεν δίνουν άμεσα συμπτώματα) είναι ακόμη περισσότερες. Η πάθηση παρουσιάζει προοδευτική επιδείνωση και συνήθως ξεκινά στην εφηβική ή προεφηβική ηλικία. O κερατοειδής είναι ο διαφανής μπροστινός χιτώνας (καπάκι) του ματιού, που βρίσκεται μπροστά από την ίριδα. Ουσιαστικά είναι το «παράθυρο» του ματιού που μας επιτρέπει να βλέπουμε καθαρά τον κόσμο και επιπλέον προσδίδει μαζί με τον φακό του ματιού την ικανότητα προσαρμογής της όρασης.
1. Ποια είναι η αιτιολογία του κερατόκωνου;
Στον κερατόκωνο, αυτό που συμβαίνει είναι μια προοδευτική λέπτυνση του κερατοειδούς, ο οποίος αδυνατίζει σιγά σιγά, ενώ το σφαιρικό του σχήμα αρχίζει να προβάλει σαν κώνος, στην περιοχή της λέπτυνσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την παραμόρφωση της όρασης. Γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι ακόμη απόλυτα γνωστό, έχει να κάνει με την υφή του κολλαγόνου του κερατοειδούς αλλά είναι γνωστό ότι σε κάποιες περιπτώσεις σχετίζεται και με άλλες παθήσεις (έκζεμα, ατοπική δερματίτιδα, άσθμα, σύνδρομο Down κλπ), όπως επίσης ότι σε ποσοστό περίπου 20% υπάρχει κληρονομική επιβάρυνση.
2. Πώς γίνεται η διάγνωση του κερατόκωνου;
Η υποψία διάγνωσης κερατόκωνου είναι εύκολο να γίνει από τον οφθαλμίατρό σας, με βάση την πιθανή αλλαγή στη διάθλαση (συνήθως αύξηση του αστιγματισμού) και την κλινική εξέταση στο ιατρείο. Η οριστική διάγνωση όμως επιβεβαιώνεται μόνο με εξέταση ειδικού μηχανήματος που ονομάζεται τοπογραφία και τομογραφία κερατοειδούς.
3. Πώς αντιμετωπίζεται ο κερατόκωνος;
- Σε πρώιμα στάδια με εφαρμογή ειδικών, ημίσκληρων, κερατοκωνικών φακών επαφής με ειδική παραγγελία.
- Όταν αυτό δεν είναι δυνατόν, μπορούν να τοποθετηθούν χειρουργικά ειδικοί πλαστικοί δακτύλιοι για να στηρίξουν το σφαιρικό σχήμα του κερατοειδούς.
- Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται μια χημικά ουσία (βιταμίνη) που λέγεται ριβοφλαβίνη και σε συνδυασμό με υπεριώδη ακτινοβολία προκαλεί μια «σκλήρυνση» του κερατοειδούς (crosslinking), ενισχύοντας τις συνδέσεις του κολλαγόνου του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή της εξέλιξης της νόσου και σε αρκετές περιπτώσεις την αποφυγή της μεταμόσχευσης κερατοειδούς.
- Σε ειδικές περιπτώσεις μετά την εφαρμογή της ριβοφλαβίνης και της UV ακτινοβολίας, μπορεί να ομαλοποιηθεί η επιφάνεια του κερατοειδούς με laser και ο ασθενής να αποκτήσει πολύ καλή όραση.
- Μεταμόσχευση κερατοειδούς εφαρμόζεται όταν οι άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης έχουν αποτύχει, ή η πάθηση είναι πολύ προχωρημένου σταδίου και δεν είναι δυνατή η εφαρμογή ριβοφλαβίνης. Τα ποσοστά επιτυχίας της μεταμόσχευσης κερατοειδούς στον κερατόκωνο είναι εξαιρετικά ( πάνω από 90%) και δεν χρειάζεται συστηματική ανοσοκαταστολή, παρά μόνο κολλύρια μετεγχειρητικά.
Συμπερασματικά, μπορούμε vα πούμε ότι ο κερατόκωνος είναι μια πάθηση που μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ αποτελεσματικά σε όλα το στάδιά της. Οι καινούργιες θεραπείες που έχουμε στη διάθεση μας προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα ζωής για τους ασθενείς.