Είναι ευρέως γνωστό ότι η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Έτσι, η σωστή διατροφή δε θα μπορούσε να αφήνει ανεπηρέαστη και την όραση.
Η όραση είναι μια βασική αίσθηση, αφού ακόμη και το πιο μικρό πρόβλημα που σχετίζεται με αυτή δυσκολεύει καθημερινές δραστηριότητες όπως η οδήγηση, η εργασία κ.ά. Αποτελέσματα ερευνών δείχνουν ότι ελλείψεις συγκεκριμένων συστατικών ευθύνονται για την εκδήλωση οφθαλμολογικών παθήσεων, όπως για παράδειγμα ο καταρράκτης, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αλλά και η ξηροφθαλμία λόγω βλεφαρίτιδας.
Ποια είναι τα συστατικά που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των ματιών;
Συγκεκριμένα συστατικά που προσλαμβάνονται από τη διατροφή όχι μόνο βελτιώνουν την οπτική οξύτητα, αλλά προστατεύουν τα μάτια από την εκδήλωση παθήσεων. Πιο συγκεκριμένα, η διατροφή που συμβάλλει στην καλή όραση θα πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω συστατικά:
- Βιταμίνη Α: πρόκειται για την πιο σημαντική θρεπτική ουσία για μάτια, καθώς η έλλειψή της οδηγεί σε ξηροφθαλμία. Σε προχωρημένα στάδια έλλειψης της βιταμίνης Α ενδέχεται να προκληθεί ακόμα και μόνιμη τύφλωση. Οι κύριες πηγές της βιταμίνης Α είναι το ψάρι, ο κρόκος αυγού, το συκώτι, το γάλα, τα καρότα και τα φυλλώδη λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι.
- Ω-3 λιπαρά οξέα: τα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι και αυτά εξαιρετικά χρήσιμα για την όραση, περιορίζοντας την καταστροφή των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς. Βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος.
- Βιταμίνη B: η πρόσληψη βιταμινών που ανήκουν στο σύμπλεγμα Β, όπως είναι το φυλλικό οξύ (Β12), είναι σημαντική για την υγεία των ματιών. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β περιέχουν οι πατάτες, το κόκκινο κρέας, τα φασόλια, τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί.
- Λουτεΐνη και Ζεαξανθίνη: είναι δύο ιδιαίτερα σημαντικά αντιοξειδωτικά συστατικά για την υγεία των ματιών. Συμβάλλουν στην προστασία τους από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) και τα προστατεύουν από την εκδήλωση ωχροπάθειας. Εντοπίζονται κυρίως στα αυγά, στο καρότο, στις κόκκινες πιπεριές και στα λαχανικά όπως λάχανο, σπανάκι κ.ά.
- Βιταμίνη C: η βιταμίνη C ως ισχυρό αντιοξειδωτικό μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καταρράκτη. Η πρόσληψη της βιταμίνης C πραγματοποιείται από τα εσπεριδοειδή και τις φράουλες.
Όραση και διατροφή: Ποιες είναι οι τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινή μας διατροφή;
Συμπερασματικά, για να έχουμε υγιή μάτια θα πρέπει να καταναλώνουμε τρόφιμα με τις βιταμίνες και τα συστατικά που προαναφέρθηκαν. Έτσι, περιληπτικά δεν θα πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας οι παρακάτω τροφές:
- Αυγά : περιέχουν λουτεΐνη, μειώνοντας τις πιθανότητες εκδήλωσης ωχροπάθειας.
- Λάχανο : πρόκειται για ένα λαχανικό που περιέχει β-καροτίνη, καθώς και λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που επίσης δρουν προστατευτικά για την υγεία της ωχράς κηλίδας.
- Αμύγδαλα : πλούσια πηγή βιταμίνης Ε που προστατεύει και αυτή στην εμφάνιση παθήσεων της ωχράς κηλίδας.
- Πορτοκάλια : περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, η οποία ενεργοποιεί την παραγωγή άλλων αντιοξειδωτικών εξίσου σημαντικών για την υγεία του κρυσταλλοειδούς φακού των ματιών (καταρράκτης).
- Σολομός : πρόκειται για μια τροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά και βοηθά στην πρόληψη παθήσεων της ωχράς κηλίδας, αλλά και της ξηροφθαλμίας.
Όραση και διατροφή: Συμβουλές για καλή όραση
Η διατήρηση της καλής όρασης απαιτεί ισορροπημένη διατροφή μέσω της οποίας θα λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα συστατικά. Εάν δεν μπορεί να γίνει η πρόσληψη όλων των παραπάνω συστατικών από τη διατροφή συστήνεται η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής. Επίσης, στην καλή όραση και στη μείωση πιθανοτήτων εκδήλωσης οφθαλμολογικών προβλημάτων βοηθά η καλή ενυδάτωση και η αποχή από το κάπνισμα.
Aν θέλετε οι διατροφικές σας επιλογές να ενισχύουν την όρασή σας, επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας. O Καθηγητής Οφθαλμολογίας Κωνσταντίνος Καραμπάτσας διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην παθολογία των οφθαλμών και μπορεί να σας κατευθύνει προς την κατάλληλη διατροφή για τα μάτια σας είτε αντιμετωπίζετε προβλήματα όρασης είτε όχι.