Συχνές ερωτήσεις για τον καταρράκτη
Αν σκέφτεστε να υποβληθείτε σε επέμβαση για καταρράκτη, πιθανότατα έχετε πολλές ερωτήσεις. Μερικές από τις πιο συχνές αναφέρονται εδώ. Αυτές οι πληροφορίες δεν υποκαθιστούν μια πλήρη οφθαλμολογική γνώμη, η οποία πολλές φορές είναι εξατομικευμένη στις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Αποτελούν ωστόσο, γενικές κατευθυντήριες απαντήσεις σε γενικά ερωτήματα σχετικά με επέμβαση καταρράκτη.
Όχι, η επέμβαση γίνεται με αναισθησία με σταγόνες. Kάποιες (ελάχιστες) φορές μπορεί να απαιτηθεί τοπική ή γενική αναισθησία. ‘Ένας φλεβοκαθετήρας θα τοποθετηθεί στο χέρι ή το βραχίονα σας από τον/την αναισθησιολόγο που θα παρίσταται στην επέμβαση. Έτσι, ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ή και πριν αρχίσει αυτή, αν κριθεί αναγκαίο, θα μπορεί να σας δοθεί φαρμακευτική αγωγή για να ανακουφιστείτε από το άγχος. Μετά την χειρουργική επέμβαση δεν υπάρχει καθόλου πόνος ή ενόχληση.
Η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη πραγματοποιείται γενικά σε χειρουργείο μιας ημέρας (day surgery), χωρίς να απαιτείται νοσηλεία του ασθενή και διαρκεί περίπου 15 λεπτά (μη συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας και του χρόνου ανάρρωσης). Συνήθως, μετά από μια σύντομη περίοδο ανάνηψης, μετά το χειρουργείο επιτρέπεται να επιστρέψετε στο σπίτι σας. Αν οδηγείτε αυτοκίνητο, θα πρέπει να κανονίσετε κάποιον να σας μεταφέρει.
Ο γιατρός σας θα θέλει συνήθως να ελέγξει τα μάτια σας εντός 24-48 ωρών μετά την επέμβαση. Πρόσθετες εξετάσεις συνήθως προγραμματίζονται κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων για να παρακολουθήσει την επούλωση του ματιού έως ότου η όρασή σας έχει σταθεροποιηθεί πλήρως. Ανάλογα με τον τύπο ενδοφακού (IOL), είθισται να πραγματοποιούνται ένα έως τέσσερα ραντεβού παρακολούθησης εντός του πρώτου μήνα μετά την επέμβαση.
Μπορεί να χρειαστεί να φορέσετε ένα προστατευτικό κάλυμμα ματιών κατά τη διάρκεια του ύπνου, για λίγες ημέρες μετά από την επέμβαση και να αποφύγετε το τρίψιμο και το βρέξιμο του χειρουργημένου ματιού σας με νερό βρύσης. Ο γιατρός σας επίσης θα συνταγογραφήσει οφθαλμικές σταγόνες για την πρόληψη της μόλυνσης.
Συνήθως, μετά από την επέμβαση, οι γιατροί συμβουλεύουν για σύντομο χρονικό διάστημα να χαλαρώσετε και να αποφύγετε επίπονες δραστηριότητες όπως απότομο σκύψιμο ή έντονη γυμναστική, ώστε τα μάτια σας να έχουν τον χρόνο να ανακάμψουν.
Οι ασθενείς παρατηρούν συχνά σημαντική βελτίωση της όρασης αμέσως μετά την επέμβαση. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες για να προσαρμοστεί το μάτι και να βελτιωθεί η όραση. Οι πολυεστιακοί και τριπλοεστιακοί ενδοφακοί απαιτούν κανονικά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προσαρμογής, εβδομάδων ή και μηνών μέχρι η όραση να βελτιωθεί πλήρως.
Ασθενείς στους οποίους έχουν τοποθετηθεί πολυεστιακοί ενδοφακοί, μπορεί να βιώσουν μετά την επέμβαση κάποια οπτικά φαινόμενα όπως λάμψεις, ειδικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, για παράδειγμα στη βραδινή οδήγηση. Οι επιπτώσεις αυτές, τυπικά μειώνονται σε μερικές εβδομάδες καθώς ο εγκέφαλος προσαρμόζεται σταδιακά στην καινούργια κατάσταση.
Η επέμβαση καταρράκτη θεωρείται μία από τις ασφαλέστερες χειρουργικές επεμβάσεις που εκτελούνται σήμερα. Ωστόσο, όπως με όλες τις ιατρικές θεραπείες, μερικοί ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές. Οι επιπλοκές αυτές είναι και εξαιρετικά σπάνιες, αλλά και κατά κανόνα αντιμετωπίσιμες. Πριν από την επέμβαση, ο γιατρός σας θα πρέπει να σας εξηγήσει διεξοδικά τους πιθανούς κινδύνους και να προχωρήσετε σε επέμβαση με την έγγραφη συγκατάθεσή σας (informed consent).
Οι ασθενείς με μονοεστιακούς ενδοφακούς μπορεί να πρέπει να συνεχίσουν να φορούν γυαλιά για ορισμένες εργασίες και δραστηριότητες. Αντίθετα, οι περισσότεροι από τους ασθενείς που επιλέγουν τριπλοεστιακούς / πολυεστιακούς ενδοφακούς, δεν χρειάζονται γυαλιά μετά την επέμβαση. Με τις σύγχρονες τεχνικές και επιλέγοντας ακρυλικούς πολυεστιακούς ενδοφακούς τελευταίας γενιάς, έχουμε τη δυνατότητα να διορθώσουμε σχεδόν όλα τα διαθλαστικά προβλήματα του ασθενούς ( μυωπία / υπερμετρωπία / αστιγματισμό / πρεσβυωπία ) με την επέμβαση καταρράκτη ή σε συνδυασμό με λέιζερ. Περισσότερα για την επιλογή και τα είδη των ενδοφακών μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Γενικά μπορούμε να πούμε ότι οι πολυεστιακοί / τριπλοεστιακοί / τορικοί ενδοφακοί τελευταίας τεχνολογίας απευθύνονται σε όλους τους ασθενείς πού είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω δραστηριοτήτων επιθυμούν καλή όραση σε όλες τις αποστάσεις χωρίς διορθωτικά γυαλιά. Ωστόσο, οφείλουμε να πούμε ότι δεν είναι όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι για αυτή τη μέθοδο, και ότι μέσω ενός λεπτομερούς προεγχειρητικού ελέγχου πρέπει να εξηγηθούν από τον χειρουργό τα υπέρ και τα κατά κάθε λύσης, ώστε να υπάρξει το καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα. Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι η εμπειρία του χειρουργού, η άψογη χειρουργική τεχνική αλλά και η ανάλογη μετεγχειρητική παρακολούθηση είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες επιτυχίας.
Σε περίπου 10% των περιπτώσεων, η μεμβράνη (περιφάκιο) που συγκρατεί τον ενδοφακό στη θέση του, μπορεί να θολώσει και να επηρεάσει την οπτική διαύγεια. Αυτό μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή, αλλά συνήθως εμφανίζεται μετά τον πρώτο χρόνο από την επέμβαση. Εάν αυτό συμβεί και σε περίπτωση που η όραση επηρεάζεται, τότε μπορεί να γίνει μια πολύ σύντομη και απλή, ανώδυνη διαδικασία με laser που ονομάζεται YAG καψουλοτομή, με την οποία δημιουργούμε ένα μικρό άνοιγμα στη μεμβράνη του φακού.
Αυτή είναι μια διαδικασία που θα επισύρει περαιτέρω κόστος και καλύπτεται από τις ασφάλειες υγείας. Δεν θα υπάρξει κανένα κόστος αν το πρόβλημα εμφανιστεί αμέσως μετά την επέμβαση και εντός των 2 πρώτων μηνών. Συνήθως για λόγους ασφαλείας, προτιμούμε να περιμένουμε ένα 6μηνο μετά την επέμβαση καταρράκτη για την εκτέλεση της διαδικασίας.
Εάν έχετε καταρράκτη και στα δύο μάτια, ο γιατρός σας θα προγραμματίσει συνήθως τη δεύτερη χειρουργική επέμβαση στο άμεσο μέλλον, εβδομάδες ή λίγους μήνες μετά την πρώτη επέμβαση. Ασθενείς με τριπλοεστιακούς ή πολυεστιακούς ενδοφθάλμιους φακούς έχουν καλύτερη προσαρμογή στην καινούργια κατάσταση όταν και τα δυο μάτια αντιμετωπίζονται, είτε ταυτόχρονα, είτε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ τους.
Ναι, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν τις επεμβάσεις. Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μέρος των εξόδων της κλινικής και το κόστος απλού μονοεστιακού ενδοφακού
Σε επεμβάσεις στις οποίες χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν ενδοφακοί τελευταίας τεχνολογίας (premium ενδοφακοί, τριπλοεστιακοί, πολυεστιακοί), αν και η χειρουργική διαδικασία είναι ίδια, το κόστος αυτών των ειδικών ενδοφακών δεν καλύπτεται από τα ιδιωτικά ή εθνικά ασφαλιστικά προγράμματα. Η προστιθέμενη αξία αυτού του ενδοφακού έχει ένα επιπλέον κόστος για τον ασθενή.