Πτερύγιο και στεάτιο
Το πτερύγιο και το στεάτιο είναι εκφυλιστικές αλλοιώσεις στον επιπεφυκότα – η λεπτή, διαφανής μεμβράνη που καλύπτει το λευκό μέρος του ματιού σας (σκληρό χιτώνα). Κάποιες φορές οι αλλοιώσεις αυτές μπορούν να επεκταθούν και στον κερατοειδή (το καθαρό μπροστινό παράθυρο του ματιού).
Τόσο το πτερύγιο όσο και το στεάτιο πιστεύεται ότι προκαλούνται από ξηροφθαλμία και περιβαλλοντικά στοιχεία όπως ο αέρας, η σκόνη και η υπεριώδης ακτινοβολία (UV).
Ένα στεάτιο είναι ένα κιτρινωπό εξόγκωμα στον επιπεφυκότα, μοιάζει σαν ένα μικρό «λίπωμα». Τις περισσότερες φορές αναπτύσσεται από την πλευρά που βρίσκεται πλησιέστερα προς τη μύτη. Είναι μια αλλαγή στον φυσιολογικό ιστό που έχει ως αποτέλεσμα μια εναπόθεση πρωτεϊνών, λίπους ή / και ασβεστίου. Είναι παρόμοιο μ’ έναν κάλο στο δέρμα.
Το πτερύγιο είναι μια υπερπλασία του ινώδους ιστού, που συχνά προκύπτει από ένα στεάτιο, στον επιπεφυκότα, που εκτείνεται πάνω από τον κερατοειδή. Ένα πτερύγιο μπορεί να παραμείνει μικρό ή να γίνει αρκετά μεγάλο ώστε να παρεμβαίνει στην όραση.
Τα συμπτώματα του πτερυγίου και του στεατίου μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και μπορεί να περιλαμβάνουν:
- ερυθρότητα και / ή φλεγμονή, ειδικά κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης ενός πτερυγίου
- θολή όραση
- ερεθισμό
- ξηρότητα
- φαγούρα
- καύσο
- αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι σας.
Σε πολλές περιπτώσεις, δεν χρειάζεται θεραπεία. Όταν ένα πτερύγιο ή ένα στεάτιο κοκκινίζουν και ερεθίζονται, μπορεί να χρησιμοποιηθούν κολλύρια ή αλοιφές για να βοηθήσουν να μειωθεί η φλεγμονή. Εάν το πτερύγιο (ή και το στεάτιο) μεγαλώσουν αρκετά σε σημείο που να απειλούν την όραση ή να προκαλούν επίμονη δυσφορία, μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά. Επίσης, μερικές φορές αφαιρούνται για λόγους αισθητικής.
Παρά την κατάλληλη χειρουργική αφαίρεση, το πτερύγιο ή το στεάτιο μπορεί να υποτροπιάσουν. Από δημοσιευμένη διεθνή επιστημονική εργασία του καθ. Οφθαλμολογίας Δρ Κ. Καραμπάτσα, έχει αποδειχθεί ότι όταν υπάρχει υποτροπή αυτή επισυμβαίνει μέσα στον πρώτο χρόνο από την επέμβαση. Επίσης η συχνότητα υποτροπών σχεδόν εκμηδενίζεται (1/1000 ή 0.1%) με την ειδική τεχνική αυτομεταμόσχευσης επιπεφυκότα P.E.R.F.E.C.T. (Pterygium Extended Removal Followed by Extended Conjunctival Transplant) που χρησιμοποιεί ο Δρ Καραμπάτσας σε όλα ανεξαιρέτως τα περιστατικά πτερυγίου εδώ και μιά 15ετία. Δείτε στο video που ακολουθεί, animation της τεχνικής.
Φάρμακα με μορφή κολλυρίων χρησιμοποιούνται μερικές φορές για να βοηθήσουν στην πρόληψη των υποτροπών.
Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση είναι να περιοριστεί η έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους.
Αυτό περιλαμβάνει:
- επαρκή προστασία των ματιών σας από την υπερβολική υπεριώδη ακτινοβολία (UV) με τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου
- προστατεύοντας τα μάτια σας σε συνθήκες με σκόνη ή ξηρή ατμόσφαιρα, κάνοντας συχνή χρήση τεχνητών δακρύων και φορώντας κατάλληλα γυαλιά.