Εκδορά (τραυματισμός, απόπτωση) κερατοειδούς
Μια εκδορά του κερατοειδούς είναι μια ζημιά (μια γρατσουνιά, ένα ξύσιμο ή ένα επιφανειακό κόψιμο) στην επιφάνεια (επιθήλιο) του κερατοειδούς. Οι εκδορές συνήθως προκαλούνται από γρατσουνιές με νύχι, από τραυματισμό με ένα φύλλο χαρτιού ή από τα φύλλα ενός δέντρου ή ενός θάμνου, από μακιγιάζ, από βούρτσες, από χρήση φακών επαφής, ή ακόμη και από ένα έντονο τρίψιμο στο μάτι.
Μερικές καταστάσεις του οφθαλμού όπως η ξηροφθαλμία, αυξάνουν την πιθανότητα εκδοράς στον κερατοειδή.
- Το αίσθημα ότι κάτι έχει μπεί στο μάτι σας (αίσθημα ξένου σώματος)
- πόνος στο μάτι
- κοκκίνισμα στο μάτι
- ευαισθησία στο φως
- έντονο δάκρυσμα
- θολή όραση
Προκειμένου να ανιχνεύσει ένα γδάρσιμο στον κερατοειδή, ο οφθαλμίατρος σας θα χρησιμοποιήσει μια ειδική χρωστική ουσία που ονομάζεται φλουορεσκεΐνη για να διαπιστώσει την έκταση της ζημιάς.
Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα :
- πιεστική επίδεση (κλείσιμο) στο τραυματισμένο μάτι για την πρόληψη ερεθισμού της πληγής και πόνου από το ανοιγοκλείσιμο του βλεφάρου
- εφαρμογή λιπαντικών σταγόνων ή οφθαλμικής αλοιφής
- χρήση αντιβιοτικών για την πρόληψη της μόλυνσης
- μυδριατικές σταγόνες της κόρης των ματιών που ανακουφίζουν τον πόνο
- χρήση ειδικού θεραπευτικού φακού επαφής που θα βοηθήσει την επούλωση και τον πόνο.
Μικρές εκδορές συνήθως επουλώνονται μέσα σε μία με δύο ημέρες, μεγαλύτερες εκδορές συνήθως χρειάζονται περίπου μία εβδομάδα για να επουλωθούν πλήρως. Είναι σημαντικό να μην τρίβετε το μάτι σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Θα πρέπει επίσης όσο διαρκεί η θεραπεία –εάν είστε χρήστης φακών επαφής- να σταματήσετε να φοράτε τούς φακούς επαφής. Ο οφθαλμίατρός σας, θα σας ενημερώσει για το πότε μπορείτε να αρχίσετε να φοράτε τους φακούς σας και πάλι.