DSEK (Descemet Stripping Endothelial Keratoplasty)

DSEK (Descemet Stripping Endothelial Keratoplasty)

 

 

H υγεία του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού είναι πολύ σημαντική για την όραση. Όμως, ο κερατοειδής του ματιού είναι επιρρεπής σε διάφορες παθήσεις, καθιστώντας αναγκαία τη χειρουργική αντιμετώπισή τους. Αν και οι διαθέσιμες χειρουργικές επεμβάσεις είναι πολλές, σε σοβαρές περιπτώσεις η όραση αποκαθίσταται μόνο μέσω της μεταμόσχευσης κερατοειδούς. Η μεταμόσχευση, ανάλογα με το τμήμα του κερατοειδούς που πάσχει, μπορεί να γίνει με διάφορες τεχνικές όπως η DSEK, DSAEK, DMEK και DALK.

Τι είναι ο κερατοειδής χιτώνας;

Ο κερατοειδής χιτώνας είναι ένας διαφανής ιστός που καλύπτει την ίριδα και ευθύνεται για την ευκρινή όραση.  Αποτελείται από πέντε στοιβάδες και ειδικότερα οι στοιβάδες αυτές είναι οι κάτωθι:

  • Επιθήλιο
  • Μεμβράνη Bowman
  • Στρώμα
  • Μεμβράνη Descemet
  • Ενδοθήλιο

 

Οποιαδήποτε βλάβη εκδηλωθεί στον κερατοειδή έχει σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα της όρασης του ασθενούς.

 

Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η μεταμόσχευση κερατοειδούς;

Η μεταμόσχευση κερατοειδούς είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις ασθενών, όπου ο κερατοειδής έχει θολώσει. Τα αίτια που ενδέχεται να προκαλέσουν θόλωση του κερατοειδούς είναι ο τραυματισμός του, εγκαύματα, μολύνσεις, αλλά και άλλες παθήσεις του κερατοειδούς όπως:

Με ποιες τεχνικές πραγματοποιείται η μεταμόσχευση;

Ανάλογα με το τμήμα του κερατοειδούς που χρήζει μεταμόσχευσης, η σύγχρονη Οφθαλμολογία διαθέτει στη φαρέτρα της διάφορες μεθόδους. Ειδικότερα, οι πιο σύγχρονες τεχνικές μεταμόσχευσης κερατοειδούς είναι οι κάτωθι:

  • Ολικού πάχους (διαμπερή) κερατοπλαστική
  • Πρόσθια (μερικού πάχους) κερατοπλαστική (DALK)
  • Οπίσθια (μερικού πάχους) κερατοπλαστική (DSEK, DSAEK και DMEK)

 

Λίγα λόγια για την τεχνική DSEK

Η τεχνική DSEK (οπίσθια τμηματική κερατοπλαστική) είναι μια τεχνική  τμηματικής μεταμόσχευσης του κερατοειδούς χιτώνα, όταν πάσχει το εσωτερικό μέρος του κερατοειδούς. Έτσι, το μόσχευμα αντικαθιστά μόνο την ενδοθηλιακή (εσωτερική) στοιβάδα του κερατοειδούς.

Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω μιας μικρής τομής και είναι αναίμακτη. Η αντικατάσταση μόνο των οπίσθιων στοιβάδων του κερατοειδούς και η τοποθέτηση μοσχεύματος αποκαθιστά με επιτυχία την όραση του ασθενούς. Η DSEK τεχνική είναι μια εκ των τεχνικών αντικατάστασης των οπίσθιων στοιβάδων, καθώς η αντικατάσταση μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τις τεχνικές DSAEK και DMEK. Οι παραπάνω τεχνικές είναι σε μεγάλο βαθμό κοινές και χαρακτηρίζονται από κάποιες παραλλαγές.

 

Πώς πραγματοποιείται η τεχνική DSEK;

H οπίσθια τμηματική κερατοπλαστική(DSEK) πραγματοποιείται με γενική ή τοπική αναισθησία και η διάρκειά της δεν ξεπερνά τα 45 λεπτά. Ο χειρουργός οφθαλμίατρος πραγματοποιεί μια μικρή τομή στον κερατοειδή. Μέσω αυτής τομής αφαιρούνται τα κατεστραμμένα ενδοθηλιακά κύτταρα και η μεμβράνη Descemet. Στη συνέχεια, τοποθετείται το μόσχευμα μερικού πάχους, το οποίο περιλαμβάνει το ενδοθήλιο και τη μεμβράνη Descemet του δότη.

Το μόσχευμα εισάγεται μέσω αυτής της μικρής τομής και μόλις εισαχθεί, στερεώνεται προσεκτικά στον κερατοειδή του λήπτη με την βοήθεια μιας φυσσαλίδα αέρα που εισάγουμε στον οφθαλμό.

Ο ασθενής μετά την επέμβαση είναι σε θέση να επιστρέψει στο σπίτι του και η επιστροφή  στις καθημερινές του δραστηριότητες είναι άμεση. Επίσης, για ένα χρονικό διάστημα θα χρησιμοποιεί φαρμακευτική αγωγή που περιλαμβάνει ειδικά κολλύρια.  Η όραση του ασθενούς βελτιώνεται σταδιακά και μετά το πέρας μιας εβδομάδας είναι αισθητά καλύτερη.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεταμόσχευσης κερατοειδούς της μεθόδου DSEK;

Οι μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς είναι απόλυτα ασφαλείς και πραγματοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Τα πλεονεκτήματα της οπίσθιας (μερικού πάχους) κερατοπλαστικής με τη μέθοδο DSEK είναι τα παρακάτω:

  • Ανώδυνη και ελάχιστα επεμβατική τεχνική.
  • Μεγαλύτερη χειρουργική ακρίβεια.
  • Αποφεύγεται η χρήση υποστηρικτικών ραμμάτων που ευθύνονται για την πρόκληση αστιγματισμού.
  • Αμεσότερη αποκατάσταση της όρασης συγκριτικά με άλλες τεχνικές.
  • Ελάχιστη μετεγχειρητική φροντίδα.
  • Σχεδόν εκμηδενισμός των πιθανοτήτων απόρριψης του μοσχεύματος.

 

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στην οπτική σας οξύτητα, πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν έμπειρο οφθαλμίατρο. Ο Χειρουργός – Οφθαλμίατρος Κωνσταντίνος Καραμπάτσας είναι Αν. Καθηγητής Οφθαλμολογίας και έχει τεράστια εμπειρία στη χειρουργική του κερατοειδούς και ειδικότερα στις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, καθώς έχει μακροχρόνια αντίστοιχη εκπαίδευση σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού, ενώ είναι Διευθυντής Μονάδων Μεταμοσχεύσεων Κερατοειδούς σε Πανεπιστημιακές Κλινικές από 20ετίας. Επικοινωνήστε με τον ιατρό για οποιαδήποτε απορία σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές για τις παθήσεις του κερατοειδούς.

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *