Γιατρέ, γιατί τρεμοπαίζει το βλέφαρό μου;

Γιατρέ, γιατί τρεμοπαίζει το βλέφαρό μου;

Γιατρέ, γιατί τρεμοπαίζει το βλέφαρό μου;

Και ξαφνικά… εκεί που μιλάτε σε έναν φίλο σας, το κάτω βλέφαρό σας αρχίζει να συσπάται και να τρεμοπαίζει… Στη συνέχεια, αυτό σταματάει, αλλά χωρίς προειδοποίηση κάποια ανύποπτη στιγμή, το βλέφαρο αρχίζει να τρεμοπαίζει ξανά. Όλοι, έχουμε βιώσει κάποιες στιγμές αυτό το ενοχλητικό συναίσθημα, το οποίο αν δεν μας έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν, μπορεί να μας τρομάξει.

 

Τα καλά νέα είναι ότι πρόκειται συνήθως για μια μικρή σύσπαση του βλεφάρου, γνωστή επιστημονικά ως μυοκυμία, η οποία είναι αβλαβής. Συμβαίνει συνήθως στο ένα μόνο μάτι και μπορεί να προκληθεί από το στρες, τη κόπωση, τον ερεθισμό του βλεννογόνου του βλεφάρου ή του κερατοειδούς και από υπερκατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ.

 

Αν οι σπασμοί του βλεφάρου συνεχίζονται για περισσότερο από μία εβδομάδα, τότε καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον οφθαλμίατρό σας. Ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να ελέγξει μήπως τυχόν υπάρχουν ξένα σωματίδια ή σκόνη στην επιφάνεια του ματιού σας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανάλογα συμπτώματα. Εάν δεν εντοπίζεται συγκεκριμένη αιτία και η μυοκυμία εμφανίστηκε ξαφνικά ενώ ήσασταν αγχωμένοι και ανήσυχοι εκείνη τη στιγμή, τότε η προσπάθεια αντιμετώπισης θα είναι προς την κατεύθυνση «αλλαγής παραγόντων συμπεριφοράς». Με άλλα λόγια, ο γιατρός σας θα σας πει να παραλείψετε αυτό το τρίτο φλιτζάνι του καφέ, να πίνετε λιγότερο αλκοόλ, και να κοιμάστε περισσότερο. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε απλές οφθαλμικές σταγόνες τεχνητών δακρύων που θα μειώσουν τον ερεθισμό του ματιού, θα λειτουργήσουν περισσότερο σαν placebo, αλλά δεν αποτελούν ουσιαστική θεραπεία.

 

Πολλοί ασθενείς μπορεί να αναρωτηθούν αν φταίει η χρήση του υπολογιστή για τα συγκεκριμένα συμπτώματα, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές δεν αναγνωρίζονται ως αιτία των συσπάσεων.

 

Τώρα, αν η σύσπαση επηρεάζει και τα δύο μάτια και τα βλέφαρα κλείνουν σφιχτά ως αποτέλεσμα των σπασμών, αυτό είναι κάτι διαφορετικό που ονομάζεται καλοήθης βλεφαρόσπασμος. Συνήθως αναπτύσσεται μεταξύ των ηλικιών 40 και 60 και μπορεί να επιδεινωθεί με τη πάροδο του χρόνου. Δεν είναι πολύ συχνή κατάσταση. Δεν υπάρχει προς το παρόν θεραπεία, αλλά οι ενέσεις Botox στους μυς των βλεφάρων μπορεί να μειώσουν την σύσπαση, αν και θα πρέπει να επαναλαμβάνονται.

 

Τέλος, υπάρχει και μία τρίτη, ασυνήθιστη, κάπως τρομακτική κατάσταση: ένας ημισπασμός προσώπου, στον οποίο τόσο το βλέφαρό σας όσο και οι μυς του προσώπου σας στην ίδια πλευρά συσπώνται πολύ έντονα. Μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα της βλάβης ή της πίεσης σε ένα από τα νεύρα του προσώπου σας. Πάρα πολύ σπάνια, αυτή η πίεση θα μπορούσε να προκληθεί από έναν όγκο, έτσι θα πρέπει να δείτε έναν οφθαλμίατρο αμέσως με την εμφάνιση των συμπτωμάτων για να διαπιστωθεί τι προκαλεί τον ημισπασμό. Μην ανησυχείτε όμως, καθόσον ένας όγκος είναι μια πολύ σπάνια αιτία ενός πολύ σπάνιου είδους σπασμού, που εκτιμάται ότι επηρεάζει 10 στα 100.000 άτομα.

 

Η πλειοψηφία των ανθρώπων με ευερέθιστα βλέφαρα λαμβάνουν υπερβολική καφεΐνη ή είναι αγχωμένοι ή κουρασμένοι. Απλά χαλαρώστε, περιποιηθείτε λίγο τον εαυτό σας, αλλάξτε λίγο τις συνήθειες σας και τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν από μόνα τους, έτσι απλά όπως κάποια στιγμή εμφανίστηκαν.

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *