Βασικές συμβουλές φροντίδας των φακών επαφής

Βασικές συμβουλές φροντίδας των φακών επαφής

Βασικές συμβουλές φροντίδας των φακών επαφής

Αντιμετωπίζετε ξηροφθαλμία, ερυθρότητα ή ερεθισμό; Οι φακοί επαφής σας ενδέχεται να είναι το πρόβλημα. Η σωστή φροντίδα των φακών επαφής είναι ο κύριος τρόπος για να αποφευχθεί ο κίνδυνος σοβαρής μόλυνσης του οφθαλμού από μικρόβια των φακών επαφής. Η φροντίδα των φακών επαφής είναι μία σχετικά απλή διαδικασια, η οποία όμως δεν πρέπει να παραλείπεται από τους χρήστες.

Διαβάστε εδώ ορισμένες γενικές συμβουλές που είναι χρήσιμες σε οποιονδήποτε χρήστη φακών επαφής.

1. Τα καθαρά χέρια σημαίνουν καθαρούς φακούς επαφής

Αυτή η συμβουλή μπορεί να φαίνεται στοιχειώδης, αλλά το πλύσιμο των χεριών σας πριν αγγίξετε τους φακούς επαφής σας είναι πραγματικά το κλειδί για τον σωστό καθαρισμό των φακών. Κάθε μέρα τα χέρια μας εκτίθενται σε διάφορα μικρόβια και βρωμιές. Χωρίς την σωστή υγιεινή φροντίδα, αυτά τα σωματίδια θα μπορούσαν εύκολα να εξαπλωθούν σε οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με αυτά. Σαπουνίστε τα χέρια σας, ξεπλύνετε στη συνέχεια όλο το σαπούνι και στεγνώστε καλά τα χέρια σας με μια καθαρή πετσέτα για καλύτερα αποτελέσματα.

Όταν τα χέρια σας είναι τελείως καθαρά, τρίψτε τους φακούς με διάλυμα φακών επαφής ανάμεσα σε δύο δάχτυλα για να καθαρίσετε εντελώς τυχόν ανεπιθύμητα σωματίδια που μπορεί να έχουν επικαθίσει επάνω στους φακούς. Αυτή είναι η προτεινόμενη μέθοδος, επειδή είναι ήπια με τους φακούς και επίσης αποτελεσματική στην απολύμανση.

Χρήσιμες συμβουλές:

• Χρησιμοποιήστε μια πετσέτα χωρίς χνούδια.
• Ξεπλύνετε και επαναλάβετε. Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν τα χέρια σας είναι απολύτως καθαρά, επαναλάβετε τη διαδικασία πλυσίματος.
• Αποφύγετε την οποιαδήποτε επαφή με το νερό της βρύσης. Ορισμένοι τύποι νερού βρύσης περιέχουν σκληρές χημικές ουσίες και μέταλλα που μπορεί να ερεθίσουν το μάτι, αλλά επιπλέον μπορεί από το νερό της βρύσης να πάθετε μια σοβαρή μόλυνση των ματιών (κερατίτιδα από το παράσιτο ακανθαμοιβάδα).

2. Διατηρείτε καθαρές τις θήκες των φακών επαφής

Διατηρώντας την θήκη των φακών επαφής καθαρή θα εξασφαλίσετε μια μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και αποτελεσματικότερη υγιεινή για τους φακούς σας. Σε τακτά χρονικά διαστήματα ξεπλένετε την θήκη των φακών με το υγρό καθαρισμού ή με σαπούνι και νερό και αφήστε απαραίτητα την θήκη να στεγνώσει καλά πριν την ξαναχρησιμοποιήσετε. Προτείνεται η αντικατάσταση της θήκης των φακών επαφής κάθε ένα ή δύο μήνες. Τα μικρόβια έχουν την τάση να αναπτύσσονται σε μη καθαρές επιφάνειες.

3. Επιλέξτε τα διαλύματα συντήρησης και αποστείρωσης των φακών επαφής με σύνεση

Κάθε διάλυμα έχει σχεδιαστεί για έναν συγκεκριμένο σκοπό, οπότε η επιλογή του σωστού διαλύματος είναι σημαντική για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων.

Τύποι διαλυμάτων:

• Διάλυμα φυσιολογικού ορού – Χρήσιμο για ξέπλυμα αλλά δεν είναι κατάλληλο για συστηματική αποθήκευση των φακών επαφής. Ωστόσο, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορεί να χρησιμοποιηθεί προσωρινά για απλή συντήρηση των φακών επαφής, χωρίς όμως να προσφέρει απολύμανση.
• Καθαριστικό φακών επαφής (all in one) – Για καθημερινή χρήση συντήρησης και απολύμανσης.
• Διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου – Μπορεί να λειτουργήσει ως συμπλήρωμα σε άλλα καθαριστικά. Προσφέρει το πλεονέκτημα της καλής απολύμανσης, αλλά έχει το μειονέκτημα ότι χρειάζεται αρκετό χρόνο για να επιτευχθεί η απολύμανση (συνήθως 4 ώρες), ενώ απαιτείται επίσης η χρήση ειδικής θήκης φακών επαφής με καταλύτη.
• Ενζυματικό καθαριστικό – Απολυμαίνει τους μαλακούς φακούς επαφής και απομακρύνει τα ιζήματα.

Η σωστή απολύμανση των φακών επαφής, αποβάλλει τον κίνδυνο έκθεσης των ματιών σας σε παθογόνα μικρόβια.

4. Φροντίστε να αφαιρέσετε τους φακούς επαφής σας πριν πάτε για ύπνο

Είναι απαγορευτικό να κοιμάστε έστω και για λίγο φορώντας φακούς επαφής οποιουδήποτε τύπου, ακόμα και αν ο εφαρμοστής των φακών σας έχει διαβεβαιώσει ότι μπορείτε να το κάνετε. Όλοι ανεξαιρέτως οι φακοί επαφής επηρεάζουν σημαντικά την οξυγόνωση του ματιού κατά την διάρκεια του ύπνου που τα βλέφαρα είναι κλειστά και έτσι μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη μικροβίων και οφθαλμολογικών μολύνσεων.

5. Φακοί επαφής και κολύμβηση

• Η κολύμβηση με φακούς επαφής μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις των ματιών, ερεθισμό και πιθανές απειλητικές καταστάσεις για την όραση, όπως έλκος του κερατοειδούς.
• Συνιστάται οι φακοί επαφής να μην εκτίθενται σε οποιοδήποτε τύπο νερού (νερό βρύσης, πισίνα, θάλασσα, λίμνη, υδρομασάζ, ντους). Δεν έχει σημασία αν είναι γλυκό νερό ή νερό μιας χλωριωμένης πισίνας. Υπάρχουν μικρόβια και παθογόνα που το χλώριο δεν τα σκοτώνει, και τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη στον κερατοειδή, μόλυνση ή έλκος.
• Το νερό αποτελεί ένα περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται όλα τα είδη ιών και μικροβίων – ένα από τα πιο τρομακτικά είναι το παράσιτο ακανθαμοιβάδα, η οποία προσκολλάται στους φακούς επαφής σας, προκαλώντας ερεθισμό και μόλυνση του κερατοειδούς και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια όρασης ή να χρειαστεί μεταμόσχευση κερατοειδούς.
• Το γλυκό νερό και το νερό στις πισίνες μπορούν να προκαλέσουν «σφίξιμο» των μαλακών φακών (λόγω αφυδάτωσης των υδρόφιλων φακών επαφής) στο μάτι σας, προκαλώντας σημαντικό ερεθισμό.
• Οι μαλακοί φακοί είναι πορώδεις, επιτρέποντας στις χημικές ουσίες και τα βακτήρια να παραμείνουν μέσα στον φακό, αυξάνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης και ερεθισμού.

Όλοι οι χρήστες φακών επαφής πρέπει να αποφεύγουν να κολυμπούν με τους φακούς. Αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό, ή δεν αποτελεί επιλογή του ασθενούς, τότε θα πρέπει τουλάχιστον να φοράτε πάντοτε προστατευτικά γυαλιά κολύμβησης, που δεν επιτρέπουν την επαφή του νερού με τα μάτια. Αφαιρέστε επίσης αμέσως τους φακούς επαφής μετά το κολύμπι και βάλτε τους σε διάλυμα απολύμανσης για 24 ώρες.

6. Ημερήσιοι φακοί επαφής

Αποτελούν την πιο υγιεινή λύση για τους χρήστες φακών επαφής. Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα (γιατί είναι πιο ακριβοί), θα έχετε κάνει την καλύτερη επιλογή αποφασίζοντας να περάσετε στη χρήση ημερήσιων φακών επαφής, καθόσον αποφεύγεται η χρήση υγρών και καθαρισμού ή συντήρησης. Προσοχή όμως, να γίνεται πραγματικά ημερήσια χρήση (και όχι κατάχρηση) αυτού του τύπου των φακών.

7. Άλλες επιλογές

Αν οι φακοί επαφής απλά δεν σας βολεύουν σαν μέσο διόρθωσης της όρασης ή έχετε αποκτήσει δυσανεξία στη χρήση τους, τότε ίσως είναι καιρός να δοκιμάσετε την διόρθωση της όρασης σας με laser. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να μάθετε περισσότερα για τις μεθόδους διαθλαστικής χειρουργικής ή για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού οφθαλμολογικής εξέτασης.

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *